Gå på opdagelse i den danske forhistorie til dette års Fortidsmindedage

19.04.2022
Tag med på en rejse flere årtusinder tilbage, når de arkæologiske museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen inviterer til Fortidsmindedage den 23. - 24. april.

Gravhøje, voldsteder, runesten, ruiner og mange flere forhistoriske minder ligger spredt i det danske landskab. Selvom karakteren af fortidsminderne er forskellige, rummer de alle spændende fortællinger, der er vigtige brikker i forståelsen af vores fælles historie. 

I weekenden den 23. – 24. april vil der overalt i landet være rig mulighed for at blive klogere på den historie, når Danmarks arkæologiske museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen afholder Fortidsmindedage. De enkelte arkæologiske museer inviterer på et væld af forskellige arrangementer – lige fra by- og skovvandringer til gårdbesøg og gravhøjsrundvisninger.

Arkæolog Lars Bjarke Christensen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

”Fortidsminderne fortæller historien om, hvordan Danmark er blevet til det land vi kender i dag, fordi vi før middelalderen ikke har skriftlige danske kilder til at oplyse os om, hvordan Danmark så ud på den tid.  Fortidsmindedagene er derfor en god mulighed for alle interesserede til at tage ud i naturen og få formidlet fortidsminderne som vores kollektive erindring i fysisk form. Det er dejligt at så mange dygtige folk fra vores museer stiller deres viden til rådighed. Der er så mange gode historier ude i landskabet, som bare venter på at blive fortalt. Fortællinger, der vil give os en bedre forståelse af vores fælles historie.”

Netop de spændende fortællinger bliver der sat fokus på til Fortidsmindedagene. Bl.a. byder Museum Sønderjylland på en rundtur i grænseregionen, hvor man kan komme på guidet rundtur i Møgeltønder og opleve byens mange fredede fortidsminder, såsom voldstedet med slottet og forskellige mindesmærker, der fortæller om områdets særlige historie i en grænseegn. 

Lidt længere nordpå byder Museet på Sønderskov på rundtur ved Lokes Høje – nogle markant beliggende gravhøje fra bronzealderen. Samtidig med at man nyder den storslåede udsigt over Kongeåen, kan man her få fortællingen om det rige kulturlandskab ved Københoved, lige fra den ældste stenalder til jernalderen.

De forhistoriske gravpladser kan man også opleve på ture med Museum Thy og Museum Vestsjælland. På Vestsjælland kan man gå med på en vandretur i Broby Vesterskov og i løbet af et par timer opleve en af Sjællands tætteste koncentrationer af gravhøje fra oldtiden. Undervejs vil man også opleve såkaldte skålsten fra bronzealderen, marksystemer fra jernalderen og spor fra ældre tiders færdsel i skoven.

Bliv inspireret af det spændende program og mød forhistorien den 23. – 24. april

Yderligere oplysninger:

Arkæolog Lars Bjarke Christensen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Arkæolog Anders Jon Nielsen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 19. april 2022