Sankt Petri Kirke og gravkapeller

Sankt Petri Kirke er Københavns ældste kirke, og har siden 1500-tallet huset byens tysksprogede menighed.

I en afstand af kun et hundrede skridt fra domkirken ligger Petri kirke, ligesom Vor Frue, tæt ud mod en af byens gamle hovedfærdselsårer. Den usædvanlige beliggenhed må stå i forbindelse med Københavns ældste sogneinddeling.

Historie

Kirken blev opført midt i 1400-tallet og er dermed den ældste bygning i den indre by. Frederik 2. overdrog den til sine tysktalende undersåtter i 1585, og den hastigt voksende menighed gjorde det nødvendigt at udvide den enskibede kirke af flere omgange. Christian 4. tilføjede to korsarme, og Christian 5. øgede den nordlige korsarm med yderligere tre hvælvingsfag. De særprægede gravkapeller opstod i årene fra 1648 til 1740, og det fornemme kobberspir kom til i 1757.

Som tiden gik, blev det en uoverkommelig opgave for menigheden at vedligeholde det store bygningskompleks, og i 1994 måtte staten tage kirken tilbage i sin varetægt. Den blev overført til Slots- og Ejendomsstyrelsen (forløberen for Slots- og Kulturstyrelsen), der i årene frem til 1999 gennemførte en omfattende restaurering ved arkitekt Hans Munk Hansen.

Den dag i dag bruges Sankt Petri Kirke aktivt af den tyske menighed, som holder gudstjeneste hver søndag og arrangerer rundvisninger, koncerter og andre kulturarrangementer i den historiske bygning.

Opdateret 15. maj 2023

Fakta om kirke og kapel

Kirke

Opført: Midten af 1400-tallet
Stilart: Sengotisk middelalderarkitektur

Adgang: Åbent for offentligheden.

Kapel

Opført: 1648-1740
Stilart: Barok  

Åbningstider og besøg

Adgang

Åbent for offentligheden.

Ordensregler

Se ordensregler

Åbningstider

Se hvornår der er gudstjenester og arrangementer på sanktpetrikirke.dk