Spøttrup Borg og anlæg

Spøttrup Borg fra omkring år 1500 viser hvordan en rigtig middelalderborg så ud.

Spøttrup Borgmuseum viser blandt andet, hvordan mennesker har levet, kæmpet og arbejdet på borgen igennem tiderne. I det historiske haveanlæg kan du gå på opdagelse blandt læge- og krydderurter eller slappe af med din medbragte mad.

Historie

Borgen med dens tykke mure i røde munkesten blev bygget af Viborgbispen umiddelbart efter år 1500. Samtidig med borgen blev det græsklædte voldanlæg uden om opført. I samspil med datidens vindebroer har voldene udgjort et så godt som uovervindeligt værn mod direkte beskydning med kanoner. Skipper Clements bondehær forsøg på at erobre borgen var da også forgæves.

Op igennem 1600-, 1700- og 1800-tallet blev Spøttrup brugt som almindelig herregård, og dens beboere behøvede ikke voldenes beskyttelse, der derfor blev delvist sløjfet. Efter at staten i 1937 overtog Spøttrup Borg, blev voldene genskabt og borgen blev restaureret.

Haven

Også den historiske klosterhave blev genskabt i sin oprindelige renæssanceskikkelse efter statens overtagelse. Klosterhaven er opdelt i to haver. I begge haver danner de karakteristiske firkantede og rektangulære renæssancebede rammen om læge- og krydderurter. Den gamle lægeurtehave er opdelt i de karakteristiske kvadratiske og rektangulære bede med læge- og krydderurter. I haven finder man også en frugthave og et picnicområde med en rosenpergola.

Spøttrup Sø

Spøttrup sø, umiddelbart uden for borgens vestvendte indgang, blev i 1994 genskabt, og dermed udgør landskabet nu en historisk korrekt kulisse omkring borganlægget.

Opdateret 04. april 2024

Fakta om Spøttrup

Borgen

Areal: 4.158 m2
Opført: 1520'erne

Adgang: Åbent for offentligheden.

Hent pressefotos