Udlån af lydbøger sætter ny rekord

05.11.2020
Forårets corona-nedlukning førte til en ny rekord i udlånet af digitale lydbøger, som i andet kvartal 2020 steg med 58 procent sammenlignet med året før. Samtidig lader flere års tilbagegang i læsehyppighed til at have stabiliseret sig. Det viser nye tal

Forårets corona-nedlukning har haft store konsekvenser, som blandt andet har medført, at mange biblioteker har været lukket og oplevet nedgang i fysiske udlån. Det har til gengæld betydet, at streaming er gået gevaldigt frem. Det viser nye tal fra årsrapporten ”Bogen og Litteraturens vilkår 2020”, som kulturministerens Bogpanel står bag. 

Her kan man også læse, hvor mange nye titler der hvert år bliver udgivet i Danmark, hvem de flittigste læsere er, og hvor mange lydbøger der bliver udlånt fra landets biblioteker. 

Kulturminister Joy Mogensen siger:

”Lån af lydbøger steg med 58 procent under forårets corona-nedlukning, hvilket vidner om, at danskerne søger nye veje og er klar til at møde litteraturen på andre måder. Det, synes jeg, er utrolig inspirerende, og det siger meget om, at vi ikke sådan lader os begrænse, når bibliotekerne bliver nødt til at lukke ned for en stund. 

Det glæder mig også at se, at danskernes læsevaner har stabiliseret sig efter flere år med en faldende kurve. For mig er det en vigtig del af demokratiet, at man som borger har mulighed for at tilegne sig ny viden og nye perspektiver på verden, og man kommer ikke uden om, at gode læsevaner hjælper godt på vej i den sammenhæng.” 

Formand for Bogpanelet Anne-Marie Mai siger:

”Som formand for Bogpanelet synes jeg, at det er fantastisk spændende at følge de nye veje, litteraturen finder, når verden, som vi kender den, bliver sat på standby af en verdensomspændende pandemi. Danskerne tager i stigende grad lydbogen til sig, og det bliver interessant at se, hvordan den udvikling fortsætter. Samtidig glæder jeg mig over, at vi med denne årsrapport kan dokumentere, at litteraturproduktionen i Danmark er meget levende, og at det litterære kredsløb på én gang befinder sig i konstant udvikling, og samtidig på mange parametre formår at være stabilt.”

Digitale lydbøger fortsætter fremgang
Udlånet af netlydbøger fra folkebibliotekernes digitale udlånstjeneste "eReolen" fortsætter med at stige år for år, og i 2019 var det med 2,9 millioner udlån væsentligt højere, end udlånet af fysiske lydbøger nogensinde har været. 

Under forårets corona-nedlukning kunne der ses en yderligere stigning i de månedlige udlånstal, hvilket blot bekræfter, at mediet øger sin succes i disse år. I andet kvartal 2020 steg udlånet af netlydbøger med 58 procent sammenlignet med året før, og e-bogsudlånet steg med 79 procent. Netlydbøgerne stod i 2019 for 31,5 procent af de danske forlags samlede digitale salg. 

I alt 17,4 procent af den voksne befolkning abonnerer på en bog-streamingtjeneste enten som direkte abonnement eller via deres telefonabonnement.

Faldende læsevaner har stabiliseret sig

Bogpanelet har i flere årsrapporter beskrevet, hvordan den tid, danskerne bruger på at læse, er under pres af nye medievaner. I de senere år har der været et støt fald i den hyppighed, hvormed danskerne læser. 

Imidlertid ser det ud til, at vi nu oplever en stabilisering i danskernes læsemønstre. Blot 15,6 procent af danskerne angiver, at de aldrig læser skønlitteratur – det er det laveste tal i 10 år. Også læsehyppigheden for skønlitteratur har stabiliseret sig i aldersgruppen fra 30 til 59 år efter perioder med store fald i netop denne aldersklasses læsehyppighed. 

Læs faktaark om ”Bogen og litteraturens vilkår 2020” (pdf)

Læs "Bogen og litteraturens vilkår 2020" (pdf)

Statens Kunstfonds betydning for dansk litteratur

Bogpanelet udarbejder også specialrapporter, der går i dybden med mere specifikke emner. Specialrapporten "Statens Kunstfonds betydning for dansk litteratur" offentliggøres også i dag, og rapporten vil blive præsenteret nærmere ved et offentligt digitalt webinar den 12. november 2020. 

Læs Bogpanelets specialrapport ”Statens Kunstfonds betydning for dansk litteratur” (pdf)

Tilmeld dig Bogpanelets digitale seminar om Statens Kunstfonds betydning for dansk litteratur

Fakta om Bogpanelet

Kulturministerens Bogpanel blev etableret i 2014 for at følge udviklingen på det danske bogmarked. Det nuværende panel er udpeget for perioden 2019 til 2022. 

Professor Anne-Marie Mai er formand for panelet, der i alt tæller seks forskere med ekspertise inden for bogens og litteraturens kredsløb. 

På baggrund af en stor mængde statistik tager årsrapporten temperaturen på bogbranchen fra det øjeblik en bog produceres, til den er i hånden på læseren. På den måde tager tallene højde for hele kredsløbet fra produktion over distribution til forbrug. Derudover udgiver Bogpanelet en række specialrapporter og inviterer til seminarer, hvor aktuelle emner for bogbranchen debatteres. 

Det er sjette gang årsrapporten udkommer, og som de øvrige årsrapporter omhandler den primært tal fra det forudgående år. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der er sekretariat for kulturministerens Bogpanel. 

Læs mere om Bogpanelet

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook-siden "Kultur i Danmark"  

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent Jeppe Naur Jensen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 24. maj 2022