Frederiksborg Slot og slotshave
På Frederiksborg Slot ligger Nationalhistorisk Museum, hvor den betydelige samling af portrætter, historiemalerier og moderne kunst skildrer danmarkshistorien og dens vigtige skikkelser helt op til vore dage.
Slottets historie og betydning
På stedet opførte søhelten Herluf Trolle ved midten af 1500-tallet en herregård, Hillerødsholm, der i 1560 blev købt af Frederik 2., der gav slottet sit blivende navn: Frederiksborg. Endnu ses flere bygninger fra denne periode; det gælder især på den nederste, sydligste holm, hvor for eksempel de to markante runde tårne stammer fra Frederik 2.'s tid.
I begyndelsen af 1600-tallet opførte Christian 4. et nyt slot, der regnes for et mesterværk i dansk renæssancearkitektur. Slottets røde mure med lyse sandstensbånd og dets festlige tårne og spir er inspireret af nederlandsk byggestil. Den overdådige udsmykning med statuer og andre billedhuggerarbejder har ikke sin lige i Norden.
I slottets indre kan man endnu i dag opleve den overdådige slotskirke, som den fremstod på Christian 4.'s tid, samt Audiensgangen og Audienssalen i barokstil fra sidst i 1600-tallet. De tre rum blev skånet, da slottet brændte i 1859. Slottet blev genopført efter branden, blandt andet finansieret af en landsindsamling. Efterfølgende blev slottet indrettet til Det Nationalhistoriske Museum, til dels bekostet af J.C. Jacobsen.
Frederiksborg Slotshave gennem tiderne og nu
Barokhaven og landskabshaven mødes.
Frederiksborg Slotshave i Hillerød rummer mange oplevelsesmuligheder. Slotshaven består af to vidt forskellige haveanlæg. Der er den symmetriske barokhave anlagt på terrasser med en kaskade i midteraksen, omgivet af geometrisk formede bede og formklippede buske og træer. Og så er der landskabshaven med dens fritvoksende skovpartier, store græsflader, søer, vandløb og snoede stier.
Barokkens Havekunst demonstrerer, hvordan idealet i 1700-tallet var menneskets kontrol over naturen, mens den romantiske landskabelige havestil giver udtryk for 1800-tallets lidenskabelige dyrkelse af den frie natur. Barokhaven er nøje genskabt i årene 1993 til 1996.
Badstueslottet
I landskabshaven finder man det lille Badstueslot fra sidst i 1500-tallet. Det bruges endnu af kongehuset til jagtfrokoster.
Mobilguides hentes i haven
Hvis du vil have mere at vide om barokhavens historie, kan du benytte havens mobilguide. Seks steder i barokhaven kan du få fortalt historien om anlæggets historie, udformning og tilblivelse, og om havens beplantning. Ved hjælp af en mobiltelefon kan du ringe til de telefonnumre, der er angivet på skiltene.
Læs mere når du er på besøg
Du kan læse mere om Frederiksborg Slothaves 400-årige historie ved Café Havehuset, hvor du finder en lille udstilling.
Fakta om slot og have
Slottet
Areal: 16.884 m2
Opført: år 1606-25. Brændt i 1859 og genopbygget 1875
Adgang: Åbent for besøgende.
Stilart: Renæssance
Slotshaven
Areal: ca. 98 hektar, hvoraf 33 hektar er søer og damme
Anlagt: 1720, delvist omlagt i 1800-tallet
Stilart: Barok og romantik
Åbningstider
Adgang
Åbent for offentligheden.
Besøg Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg
Åbningstider
Den genskabte barokhave er åben hele året fra kl. 09.00 til solnedgang, dog senest kl. 21.00. Den øvrige slotshave er altid åben.
Hold dit arrangement i slotshaven
Læs om mulighederne for at holde et arrangement i slotshaven