Få danmarkshistorien under huden på søndag

26.04.2019
De arkæologiske museer i Danmark og Slots- og Kulturstyrelsen afholder søndag den 28. april årets ”Fortidsmindedag”. Hold øje med arrangementer i nærheden af dig og tag familie og venner med en tur tilbage til fortiden.

Kom med ud at vandre i Elverdamsdalen, udforsk stenalderkultpladsen ved Blakbjerg og få hele historien om de imponerende skibsvrag, der ligger på bunden af Vesterhavet, ved Thorsminde. 

Det er bare nogle få af de ting, man kan opleve, når de arkæologiske museer i Danmark og Slots- og Kulturstyrelsen på søndag byder alle velkommen til ”Fortidsmindedag 2019.”   

Kulturminister Mette Bock siger:

”Over hele Danmark er der tusindvis af gravhøje, stendysser, skibsvrag og andre fortidsminder, som er en del af vores kulturarv og historie. Det er bare ikke altid, at vi husker på det eller lægger mærke til, hvad der gemmer sig i skoven eller ude i landskabet. Fortidsmindedagen er en rigtig god mulighed for at komme helt tæt på danmarkshistorien og genopdage vores fælles kulturarv." 

De mange arrangementer, der bliver afholdt landet over, kan findes frem på hjemmesiden Kultunaut.dk. 

Find information om alle arrangementerne hos Kultunaut 

Bronzealderhøje og linjeskibe

Overalt i landet er der mulighed for at komme tættere på vores historie, når blandt andre Odense Bys Museer, Moesgaard Museum og mange andre arkæologiske museer inviterer til ”Fortidsmindedag.” 

Moesgaard Museum inviterer til en skovtur i museets baghave i jagten på fortidsminder og andre kulturspor, som gemmer sig i vores skove, mens Roskilde Museum byder på en vandring gennem Elverdamsdalen tæt ved Hvalsø, hvor turen går forbi diger, hulveje, gamle marksystemer og bronzealderhøjene Sneglehøj og Kikhøj. 

I Vestjylland har Strandingsmuseum St. George i Thorsminde gjort klar til et foredrag om de historiske skibsvrag, der ligger på bunden af Vesterhavet, og efter foredraget er der mulighed for at gå på opdagelse i museets udstilling med genstande fra de engelske såkaldte linjeskibe HMS St. George og HMS Defence, der gik ned med mand og mus ved Thorsminde i julen 1811. 

På Djursland vil Museum Østjylland - i samarbejde med Ryomgård Distriktsråd – løfte sløret for nogle af de historier, der knytter sig til stenalderkultpladsen på Blakbjerg. 

Læs mere om ”Fortidsmindedag 2019”

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook-siden ”Kultur i Danmark”

Yderligere oplysninger:

Arkæolog Anders Jon Nielsen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 02. august 2022