Sæsonåbning i Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot

01.05.2023
Omkring 70.000 gæster besøgte sidste år Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot. Nu åbner køkkenhaven igen for sæsonen torsdag den 4. maj 2023.

Interesserede kan igen i år opleve Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot i sin fulde pragt med grøntsager, krydderurter og frugttræer på espalier. 

Sæsonåbningen markeres torsdag den 4. maj kl. 10.00, hvor børnene fra den lokale børnehave, Tumleby, blandt andet vil plante græskarplanter, som de kan følge igennem sæsonen.

Slotsgartner Ulla Brendstrup, Slots- og Kulturstyrelsen, ser frem til sæsonåbningen og udtaler:

”Vi glæder os til endnu engang at byde velkommen til en ny sæson i Den Kongelige Køkkenhave. Sidste år oplevede vi en helt overvældende interesse for køkkenhaven, og vi er utroligt stolte over og glade for, at vi med køkkenhaven er med til at skabe glæde og værdi, både i lokalmiljøet og for turister fra ind- og udland.”

Den Kongelige Køkkenhaves historie

Den kongelige familie har siden 1936 tilbragt en stor del af sommeren på Graasten Slot, hvor køkkenhaven har fungeret som produktionshave og leveret frisk frugt og grønt til det kongelige køkken.

Det var i sin tid Dronning Ingrids store interesse for havearbejde, der førte til anlæggelsen af Den Kongelige Køkkenhave. Men efter Dronning Ingrids død blev aktiviteterne i køkkenhaven kraftigt neddroslet, så der til sidst kun var enkelte bede med grøntsager og krydderurter tilbage.

Køkkenhaven var dengang en del af slottes private område, men i 2015 besluttede Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen sammen med H.M. Dronningen, at den gamle køkkenhave ved Graasten Slot skulle omdannes til en ny attraktion i Sønderjylland. Efter en større omlægning blev Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot officielt åbnet for offentligheden af Dronningen og H.K.H. Prinsesse Benedikte fredag den 24. juli 2020.

Ny attraktion i Sønderjylland

I dag dufter der igen af vietnamesisk mynte, kvan og andre spændende urter i Den Kongelige Køkkenhave til glæde for de mange besøgende gæster.

En optælling af besøgende fra sidste år viste, at hele 70.000 gæster lagde vejen forbi den 7.500 kvadratmeter store nyttehave, som til dagligt drives og passes i et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune.

Foruden det smukke anlæg, kan man som besøgende nyde en frokost i caféen eller besøge butikken, der ligger i den gamle gartnerbygning. Det er Sønderborg Kommunes beskæftigelsestilbud ”Væksthuset”, som står for café- og butiksdriften, og i butikken er det derfor muligt at købe håndarbejde fra Væksthusets værksteder.

Læs mere om Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot

Praktisk

Den Kongelige Køkkenhave åbner for sæsonen torsdag den 4. maj 2023.

Hele året er der på alle hverdage adgang til Den Kongelige Køkkenhave gennem porten fra kl. 08.00 til 15.00, men vær opmærksom på at butikken og caféen har andre åbningstider, der følger sæsonen 4. maj til 30. september.

I maj måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

I højsæsonen fra den 1. juni til den 31. august er butikken og caféen åben alle dage fra kl. 10.00 til 17.00.

I september måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

I de perioder, hvor butikken og caféen har lukket, vil der stadig være mulighed for at besøge Paradehuset, væksthusene og resten af den smukke køkkenhave på hverdage fra 08.00 til 15.00, mens gartnerne er på arbejde.

Yderligere oplysninger:

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95.

Opdateret 01. maj 2023