Graasten Slot og slotshave

Graasten Slot og slotshave med "Den Kongelige Køkkenhave" ligger smukt omgivet af den sønderjyske natur med skov og sø.

I 1935 blev slottet sommerresidens for Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid. Også i dag benyttes slottet af den kongelige familie som sommerslot.

Slottets historie

Graasten Slots historie går tilbage til 1500-tallet. Det nuværende slot blev opført omkring år 1700. Fra den tid findes endnu den rigt udsmykkede slotskirke. Resten af slottet brændte i 1759 og blev efterfølgende genopbygget til sit nuværende udseende.

Slottets historie kan inddeles i tre epoker, hvor den første knytter sig til den grevelige Ahlefeldtslægt, den mellemste til hertugerne af Augustenborg og den seneste til Kongehuset.

I 1600 og 1700-tallet lå her en sirlig barokhave med snorlige stier, firkantede bede, skulpturer og springvand.

Slotshavens historie

I anden halvdel af 1700-tallet blev barokhaven omlagt til en romantisk have med svungne stier, store plæner, blomstrende busketter og skovpartier. Siden midten af 1900-tallet har Dronning Ingrid og efter hende HM Dronningen videreudviklet den romantiske have til en farverig landskabelig blomsterhave. En havetur på de slyngede stier i Graasten Slotshave byder på skønne udsigter over det omgivende landskab med skove, søer og rislende åløb som en afveksling mellem blomsterrige buske, staude- og rosenbede.

Nutidig kongelig havekunst

Blomstringen begynder i det tidlige forår med tulipaner og påske- og pinseliljer som afløses af rhododendron og azalier i stærke farver. Senere står staudebedene i fuldt flor med bl.a. duftende phlox, dagliljer, montbretia og pæoner. Haven er et levende eksempel på nutidig kongelig havekunst.

Kongefamilien har i årtier tilbragt en stor del af sommeren på Graasten Slot, hvor køkkenhaven har fungeret som produktionshave og leveret frisk frugt og grønt til det kongelige køkken.

"Den Kongelige Køkkenhave"

I 2015 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med Sønderborg Kommune, at den gamle køkkenhave ved Graasten Slot i Gråsten skulle omdannes til en ny attraktion i Sønderjylland til glæde for lokalmiljøet og turister fra ind- og udland, der lægger vejen forbi Graasten Slot og Graasten Slotshave. "Den Kongelige Køkkenhave" blev indviet af H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Benedikte fredag den 24. juli 2020.

Køkkenhaven ved Graasten Slot har ikke før været åben for offentligheden, men nu er både køkkenhaven og de nye bygninger gjort mere tilgængelige for alle. Så fremover byder køkkenhaven sine gæster velkommen, så man kan opleve et væld af urter, frugttræer, buske med bær og blomster.

Mange muligheder i køkkenhaven

Gartnerne høster forskellige produkter alt efter sæson, og som en del af det nye koncept bliver en stor del brugt til smagsprøver til publikum, og er der noget til overs, skænkes det til institutioner eller sælges på udvalgte markedsdage i køkkenhaven. Det er også muligt at spise mindre anretninger i køkkenhavens café. 

Hvem passer haven?

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der driver og vedligeholder Graasten Slot og Graasten Slotshave, mens "Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot" bliver drevet som et partnerskab bestående af Sønderborg Kommune, lokale foreninger, frivillige i foreningen Graasten Slots- og Køkkenhaves venner, samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Liv og aktiviteter i Køkkenhaven

"Den Kongelige Køkkenhave" er skueplads for en bred vifte af udendørsaktiviteter med gartnerfaget i højsædet, hvor haveinteresserede i alle aldre kan blive klogere på, hvordan man dyrker en køkkenhave, så man kan høste både frugt og grønt.

Køkkenhaven kan anvendes til undervisning af både børn og voksne, og frivillige og lokale kræfter er med til at udvikle og drive forskellige aktiviteter og events, som gør haven til et samlingspunkt i lokalområdet.

Gartnerne, og de mange nye medarbejdere fra Sønderborg Kommunes socialpsykiatriske tilbud "Væksthuset", kommer fremover til at arbejde sammen om pasningen af køkkenhaven. Medarbejderne fra "Væksthuset" vil stå klar i butikken og arbejde i træværkstedet.

Bygningerne i køkkenhaven

I haven er der opført en række nye bygninger, der skal gøre "Den Kongelige Køkkenhave" i bedre stand til at servicere havens mange gæster. Den gamle gartnerbygning er blevet ombygget og indrettet som velkomstbygning med plads til butik, café og toiletter. I butikken kan man købe planter og urter, og i caféen er der mulighed for at spise en mindre servering. 
Der er også blevet bygget et nyt drivhus op ad velkomstbygningen, hvor der er god plads til udeservering og arrangementer, og om vinteren huser drivhuset køkkenhavens mere sarte planter.

Paradehuset

Et spritnyt paradehus har også set dagens lys i "Den Kongelige Køkkenhave". Det kommer til at blive brugt som overvintringssted for havens planter, mens det resten af året bliver et samlingspunkt for mange af havens aktiviteter, og det er også her, at der er blevet skabt et dejligt fællesareal. 

Anvendelse af Paradehuset

Paradehuset står åbent i højsæsonens åbningstid (fra maj – september, kl. 10 – 17) og kan - undtaget ved udlejning - anvendes af enkeltpersoner og grupper til at tage ophold i køkkenhaven f.eks. i ly for vind og vejr. Kaffe og kage som er købt i køkkenhavens cafe kan indtages i Paradehuset. Egen forplejning kan IKKE medbringes.

Paradehuset vil også blive brugt til udstillinger der knytter sig til Graasten Slot og slothave

Leje

Det er også muligt i begrænset omfang at leje Paradehuset til et kulturelt arrangement, hvor køkkenhaven er omdrejningspunktet for formålet – f.eks. et foreningsbaseret foredrag om havekultur, dyrkning, havetrends mv.

Prisen for at leje Paradehuset til et arrangement med op til 30 pers. koster 4.000,-  Mad og drikke som ønskes under arrangementet tilkøbes i caféen og serveres i Paradehuset. Arrangementet skal finde sted i caféens åbningstid.

For en drøftelse omkring muligheden for leje og ledige tider, kan Væksthuset kontaktes på hverdage kl. 9-15 på tlf. nr. 27 90 38 33 eller på mail asca@sonderborg.dk.

åbningstider for "Den Kongelige Køkkenhave"

"Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot" åbner for sæsonen 2024 torsdag d. 2. maj kl 10.00, med plantning af de første grøntsager.

Hele året, på alle hverdage, er der adgang til "Den Kongelige Køkkenhave" gennem porten fra kl. 08.00 til 15.00, men vær opmærksom på at butikken og caféen har andre åbningstider, der følger sæsonen 2. maj til 30. september, samt i uge 42 (efterårsferien).

I maj måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

I højsæsonen fra den 1. juni til den 31. august er butikken og caféen åben alle dage fra kl. 10.00 til 17.00.

I september måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

Men husk at i perioder, hvor butikken og caféen har lukket, vil der stadig være mulighed for at besøge Paradehuset, væksthusene og resten af den smukke køkkenhave på hverdage fra 08.00 til 15.00, mens gartnerne er på arbejde.

Opdateret 01. maj 2024

Fakta om slot og have

Slottet

Areal: 8.560 m2

Opført: 1759

Adgang: Slottet er lukket for besøgende, men der er adgang til kirken.

Slotshaven

Areal: 11 hektar

Stilart: Romantisk landskabshave

Adgang: Forudsat at den kongelige familie ikke opholder sig på Graasten Slot, er slotshaven åben.

Hent pressefotos

Åbningstider

Slotskirkens åbningstider er fra 1. april – 31. oktober, lørdage kl. 10-12, søndage kl. 14-16 og mandage kl. 12-14.

Slotskirken er lukket for offentligheden på enkelte dage i 2024, og dagene vil blive annonceret her på siden. 

Oplysninger om gudtjenester

Slotshaven og Den Kongelige køkkenhave er åbne og kan besøges året rundt, dog vil slotshaven være lukket for besøgende i residensperioden.

For yderligere information om besøg, samt organiserede rundvisninger i slotskirken, henvises til VisitSønderborg.

Besøg Graasten Slotshave og slotskirke