Fredensborg Slot

Fredensborg Slot ved Esrum Sø har i mange år haft særstatus som regentparrets mest benyttede residens.

Siden 2004 har Kronprinsparret i weekenderne benyttet Kancellihuset som deres andet hjem. Det smukke 1700-tals barokslot danner ofte rammen om større officielle statsbesøg og familiebegivenheder i kongefamilien.

Slottets historie

Det vidtforgrenede slotsanlæg er opstået trinvis gennem 1700-tallet under medvirken af datidens bedste danske arkitekter. Typisk for den franskinspirerede barokstil indgår slottet i en arkitektonisk helhed med den omgivende have.

Danmarks største historiske haveanlæg

Fredensborg Slotshave er et af Danmarks største historiske haveanlæg. De lange lige alléer, som udgår fra slottet i stjerneform, er et træk fra havens oprindelige franske barokstil. Visse alléer blev genskabt i 1970'erne til 1990'erne som et dansk eksempel på den pompøse stil, som kendes fra Versailles ved Paris. På tur igennem den smukke have opleves talrige skulpturer. 

Imellem alléerne er der store skovpartier med slyngede stier fra slutningen af 1700-tallet til midt i 1800-tallet, hvor stort set alle barokhaver blev omlagt til romantisk stil.

Nordmandsdalen med 70 skulpturer

En særlig attraktion i haven er barokanlægget Nordmandsdalen med ca. 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. Anlægget blev genindviet efter omfattende restaurering i september 2002.

Den Reserverede Have

En del af haveanlægget er reserveret den kongelige familie, men åbnes normalt for publikum fra d. 1. juli til midt i august. Her kan man bl.a. besøge urtehaven, som leverer friske grøntsager og blomster til den kongelige husholdning, og et moderne orangeri, som blev indviet i 1995.

Opdateret 28. maj 2020

Fakta

Opført: 1720-1726. Udvidet og ombygget over flere omgange
Adgang: Normalt lukket for offentligheden, men er åbent for omvisninger om sommeren.

Grundet COVID-19 er det i år desværre ikke muligt at besøge slottet eller Orangeriet. Slotshaven, Den Reserverede Have og Urtehaven er åben for besøg på egen hånd mellem kl. 09.00 - 17.00 i perioden 29. juni t.o.m. 9. august 2020.

Fredensborg Slotshave

Udover den særlige blanding af fransk barok og romantisk stil kan du opleve flere små fine bygninger, monumenter og anlæg i haven.

Læs mere om Fredensborg Slotshave