Rollespilsfabrikken: Sparks of History

Rollespilsfabrikken: Sparks of History


Rollespil – aktiv læren om vores historie 


Sparks of History har til formål at skabe opmærksomhed omkring Første Verdenskrig gennem indlevelse og interaktion med historien. Projektets partnerorganisationer har alle stor erfaring med liverollespil, der er projektets primære metode.

Hundredvis af teenagere vil deltage og engagere sig i de omfangsrige historiske liverollespil, og tusindvis af folkeskoleelever vil opnå en forståelse af Europa under Første Verdenskrig. Deltagerne bliver involveret med partnerorganisationerne, og der er fokus på en personlig oplevelse med vægt på de specifikke temaer, som hver enkelt ønsker at udforske, samtidig med, at de stadigvæk er en del af det større narrativ.

Disse uddannende liverollespil er udviklet af eksperter fra partnerorganisationerne inden for området. De testes hos målgruppen gennem workshops for at sikre, at de møder krav og forventninger.

Indflydelse

Liverollespillene skal fungere som støtte til de mere konventionelle uddannelsesmetoder og vil gøre eleverne i stand til at føle sig som en del af en fælles europæisk historie.

Når eleverne lærer gennem liverollespil, opnår de motivation til at deltage. De får samtidig en dybdegående forståelse af de motivationer og årsager, der leder til krig samt kriges efterspil – de helt store vendepunkter såvel som hverdagskonsekvenserne for befolkningen.

En forståelse af europæere under Første Verdenskrig

”Vi producerer to store liverollespil, hvor teenagere fra en masse forskellige lande deltager i historien, livet og udsigterne for europæere fra alle klasser, aldre og køn under Første Verdenskrig”, siger projektleder, Jesper Kristiansen.

Under rollespillene vil hver deltager portrættere et samfundsmedlem fra årene under Første Verdenskrig. De må dermed interagere med de politiske og sociale forandringer fra perioden. Efter rollespilseventen, vil de modtage et memorandum, der handler om deres karakters historie. På den måde kan de viderefortælle til venner og familie.

Toppen af isbjerget

Selve udførslen af liverollespillet er blot toppen af isbjerget. Deltagerne bruger også mange timer på at researche om de historiske emner og at diskutere deres fund med andre deltagere. Målet, er, at forstå tidsperioden og på bedst mulig vis at kunne transformere den viden til motivation og handlinger, som deltagerne kan portrættere gennem deres karakterer under rollespillet. 

Fakta om projektet

Projekt: Sparks of History 

Projektbevilling: 100.000 EUR

Ansøgningsrunde: Europæisk erindring 

Varighed: 15.09.2017-31.12.2018


FEEDBACK

Projektleder, Jesper Kristiansen, siger:

”Europa for Borgerne har givet os mulighed for at arbejde med talentfulde og inspirerende organisationer transnationalt, hvilket vi ellers ikke ville være i stand til. Det handler ligeså meget om de konkrete events og produkter i projektet, som det handler om inspiration og networking i et større omfang.

Det er min vurdering, at ved at gøre organisationer i stand til at arbejde transnationalt, fremmer Europa for Borgerne vækst og involvering af individuelle partnerorganisationer og fremtidige transnationale projekter. For en ung kulturel bevægelse i udviklingsfasen (hvilket liverollespil er), er dette virkelig vigtigt!

Hvis jeg skal give et råd til fremtidige ansøgere, vil det første være: Gør det!

Europa for Borgernes ansøgningsproces er virkelig simpel sammenlignet med andre EU-støtteprogrammer. Hvis din organisation er ny inden for EU-projekter, vil jeg råde til at starte med at søge én af Europa for Borgernes puljer.

Det er også vigtigt, at du er bevidst om, at designe projektet og dine partnerskaber på en sådan måde, at de holder efter projektet er ovre. Erfaringerne og netværket som vi har opnået fra et transnationalt projekt er simpelt hen for værdifulde til ikke at bruge igen”.