Tema: Tilbygninger til fredede huse

Tilbygninger til fredede huse rummer en af arkitektfagets store udfordringer. Arkitekterne stilles, udover at skulle skabe en smuk bygning efter bedste evne, overfor et uvant hensyn eller stillingtagen til en anden arkitekts skaberverden.

Symbiosen mellem de to verdner er en balancekunst mellem respekt - uden egen underkastelse - og skabelsen af en ny arkitektonisk sammenhængende værdi.

Disciplinen er på landets arkitektskoler altid blevet opfattet som den mest udfordrende semesteropgave. Virkelighedens realisme har da også vist mange eksempler af meget svingende kvalitet.

Kulturarvsstyrelsen stilles jævnligt overfor dilemmaet om enten kun at forholde sig til selve koblingen mellem de to bygninger, som loven dikterer, eller indgå i en dialog for opnåelse af en mere værdig arkitektonisk sammenhæng.

Seminarets fire cases illustrerer fire forskellige vinkler på løsningsmulighederne indenfor opgaven.

Kulturarvsstyrelsen har i de fleste af eksemplerne spillet en aktiv rolle for dels at fastholde den fredede bygnings unikke værdier og dels skabe rum for realiseringen af en værdig tilføjelse.

Om det er lykkedes - om styrelsen har virket befordrende eller hæmmende - er noget af det, vi sammen kan debattere og lære af. Kulturarvsstyrelsen håber på en god og livlig debat om dette følsomme og udfordrende emne.  

Opdateret 01. februar 2019