Christiansborg Slot og Det Kongelige Biblioteks Have

Christiansborg er for mange ensbetydende med Folketinget, men selv om parlamentet bruger den største del af Christiansborg Slot, så er slottet på Slotsholmen så meget mere.

Christiansborg Slots historie strækker sig over mere end 800 år, og slottet rummer i dag vigtige institutioner som Folketinget, Statsministeriet, Højesteret og de Kongelige Repræsentationslokaler.

Slottets historie og betydning

Det nuværende Christiansborg Slot er det sidste af en række af bygninger, som har ligget på Slotsholmen i København. I 1731 lod Christian 6. det middelalderlige Københavns Slot nedrive, og opførte det første Christiansborg Slot. Slottet brændte i 1794, men Ridebaneanlægget overlevede branden. Det andet Christiansborg stod færdigt 1828, men også det brændte i 1884; dog blev Slotskirken reddet. Det tredje Christiansborg blev indviet af Christian 10. i 1928. 

Christiansborg er stadig i dag et aktivt slot, som anvendes af Kongehuset til officielle begivenheder som audienser, statsråd, gallamiddage og nytårskur.

Det er muligt at besøge Christianborg Slot, hvor der er omvisning i de Kongelige Repræsentationslokaler. Det er også muligt at besøge Ruinerne under Christiansborg, Slotskirken og De Kongelige Stalde. 

Det Kongelige Biblioteks Have

Det Kongelige Biblioteks Have - også kaldet Bibliotekshaven - er centralt placeret midt i Københavns politiske, litterære og økonomiske brændpunkt. 

Haven ligger på Slotsholmen, mellem Christiansborg Slot og Det Kgl. Bibliotek. Haven er en lille oase midt i byen og tiltrækker mange besøgende året rundt - både danskere og turister.

Det Kongelige Biblioteks Have er anlagt i 1920 af havearkitekt Jens Peder Andersen og slotsarkitekt Thorvald Jørgensen oven på Christian 4.s tidligere krigshavn, Tøjhushavnen. Som minde herom ligger midt i haven et lille bassin. Desuden afslører havens tidligere maritime funktion sig ved, at der i murværket for enden af haven er indmuret gamle fortøjningsringe til 16- og 1700-tallets skibe.

I dag er haven præget af blomstrende bede og store skyggefulde træer. Stilheden brydes dog midlertidigt, når den nye vandskulptur midt i det centrale bassin ved hvert timeslag dagen igennem udspyr kaskader af vand. Skulpturen er udført i 1999 af billedhugger Mogens Møller som et monument over bogen og det skrevne ord. Den er skænket af Ny Carlsbergfondet til Det Kongelige Bibliotek i anledning af bibliotekets tilbygning, Den Sorte Diamant.

I havens fire græsklædte hjørnestykker er søjlebaser fra det gamle Christiansborg brugt som blomsteropsatser, og midt i haven finder du en skulptur af en eftertænksom dansker - den verdensberømte filosof Søren Kierkegaard. 

Opdateret 10. september 2021

Fakta om slot og have

Christiansborg Slot

Areal: 30.000 m2
Opført: 1731, men i sin nuværende form 1928.
Stilart: Nybarok
Arkitekt: Thorvald Jørgensen

Adgang: Åbent for offentligheden.

Det Kongelige Biblioteks Have

Havearkitekt: Jens Peder Andersen

Hent pressefotos

Åbningstider og ordensregler

Adgang

Åbent for offentligheden.

Besøg og aktiviteter

Se åbningstider for De Kongelige Repræsentationslokaler, Det Kongelige Festkøkken, Ruinerne, De Kongelige Stalde og Slotskirken.

Åbningstider

Det Kongelige Biblioteks Have er åben året rundt fra kl. 6 - 22. 

Ordensregler

Se ordensreglerne for Bibliotekshaven

Hold dit arrangement i Bibliotekshaven

Læs om mulighederne for at holde et arrangement