Og de nominerede er…

Spurv

Spurv

Anna Jacobina Jacobsen

Forlag: Jensen og Dalgaard

’Spurv’ er en sang og en historie. Den er et digt, der kan læses igen og igen og hele tiden forstås på nye måder. Den handler om en lille pige, der elsker sin far. Han ligner Elvis og er buschauffør. Han synger: Elsk mig blidt. H, hans stemme aer menneskers kinder. Han kender sin rute og kan få andre tilbage på sporet, selv havfruer. Men en dag farer han vild. En dag er han gået ud af takt og går ikke længere på arbejde. 

Faren forsvinder mellem tomme ølflasker og Edith, der flytter ind. Hun har måske lagt et æg et sted. Hun synger natten lang. Der er fjer over det hele.

'Spurv' er en smuk og voldsom kamp, der handler om at finde sin egen stemme, og sin fars. ’Spurv’ kan læses af børn og voksne og føre til mange samtaler. Hvem er Elvis, hvem er Spurven? Måske skal man sætte noget musik på og lytte. Måske skal man læse den igen og gemme den nogle år, og så læse én gang til. Måske skal barn og voksen læse den højt og lytte til sprogets rytme, se billederne folde sig ud. 'Spurv' er en bog, man kan have med sig hele livet.

Målgruppe: 10+ år

Anna Jacobina Jacobsen er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Den rustne Verden del 3: Ukrudt

Den rustne Verden del 3: Ukrudt

Adam O.

Forlag: Høst og Søn

Danmark er fortsat ikke et yndigt land, der står med brede bøge, men stadig et øde skraldeland nær salten plastikhav.

De fire søskende og børnehelte er tilbage i Danmark og på jagt efter robotten Skrots hukommelse med den hensigt at afsløre firmaet Atlas’ manipulerende og moralsk undergravende virksomhed. Ramona bliver efterladt med ansvar for sig selv og sin familie på de små skuldre, men med barnets rebelske og legende tilgang til livet i behold.

Drevet af spændingens- og humorens appellerende børnelitterære drivhjul, formår ’Den rustne verden’ at udfolde et fremtidigt klima-skrækscenarie med et persongalleri, der ærligt repræsenterer samfundets karakterer på godt og ondt. Plottet, ja ideen, træder frem som en lysende litterær opfindelse og tilføjer den eksisterende danske børnelitteratur en ny dimension.

Målgruppe: 10-14 år

Adam O. er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Vulkan

Vulkan

Zakiya Ajmi

Forlag: Gads Forlag

Zakiya Ajmi har med 'Vulkan' skrevet en stærk ungdomsroman, der er mørk og barsk, men også lys og smuk, og hvor håbet og troen på livet ligger som et bærende element mellem fortællingens linjer.

’Vulkan’ udmærker sig ved en handling, der indeholder en litterær kompleksitet, hvor en traumatiserende barndom antydes med en grum og let selvfølgelighed kombineret med et anstrøg af de stemninger og sansninger, der sidder dybt i kroppen og psyken hos hovedpersonen, Anna.  

Zakiya Ajmi skriver i et troværdigt og lettilgængeligt sprog, der mellem linjerne inddrager dybe fortolkningslag – en sjældent set balance. Der gøres op med fastlåsende ordsprog og teorier, mens tektoniske plader og vulkaner løber som symbolske ledetråde værket igennem. 

’Vulkan’ beskriver livet, når det brænder og revner, men også den kærlighed, der kan vokse frem ude på den anden side. 

Målgruppe: 13+ år

Zakiya Ajmi er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Havesaksen

Havesaksen

Illustreret af Louise Thrane Jensen (tekst af Gertrud Tinning)

Forlag: Vild Maskine

Med ’Havesaksen’ bryder Gertrud Tinning og Louise Thrane Jensen tidens tendens i børnelitteraturen. Her er der ingen tunge og alvorlige emner i blyantstreger og douce nuancer – nej, her er der schwung i både fortælling og illustration.

Havesaksen handler om en pige, der under en festlig komsammen klipper tæerne af alle gæsterne med en havesaks. Tæerne bliver blandet, og en kamp følger om at få de rette tæer syet på de rette personer. Det lykkes ikke i første omgang, men i andet forsøg med far som opråber af en form for tå-bingo lykkes det at få de rigtige tæer leveret tilbage til de rette personer.

Louise Thrane Jensen spiller med illustrationerne flot op mod en vild og fantasifuld tekst af Gertrud Tinning. Der bliver brugt en farvepalet, der består af primærfarver. Hovedpersonen har stort gult hår og kæmpe store blå briller, samt en glad stor rød mund. Vi er langt væk fra det naturalistiske univers – her er vi i naivismens brug af farver, former og perspektiver.

Louise Thrane Jensen får skabt et billedunivers, der ud over at tale flot sammen med fortællingen også udvider og udfordrer sproget, som når det, at Faster Fannys stemme skærer igennem, illustreres af en savklinge for enden af hendes tunge. En klinge, som skærer både dug og bord midt over.

Illustrationerne i ’Havesaksen’ kigger både frem og tilbage i børnelitteraturens historie. De taler sammen med blandt andre Ib Spang Olsens illustrationer af bogstavet Å i ’Halfdans ABC’ om Åges tå, der bliver stegt i stedet for ålen, og med Ole Lund Kirkegaards forvredne dimensioner og krager, der sidder på taget som iagttagere af dramaet. Der er også en rød tråd tilbage til Gunnar Willes syrede fortælling ’Skrumpen fra det ydre rum’. Fælles for ’Havesaksen’ og de tre børnelitterære referencer er en særlig vild og syret energi som illustrationerne tilføjer fortællingen.

Målgruppe: 4+ år

Louise Thrane Jensen er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

I Morgen Bliver Bedre 2 - Dronningen

I Morgen Bliver Bedre 2 - Dronningen

Karoline Stjernfelt

Forlag: Cobolt

Karoline Stjernfelts grafiske roman ’I morgen bliver bedre, 2. Dronningen’ kan med udbytte læses, eller snarere, opleves, af folk i næsten alle aldre. Bogen tager, som sin forgænger, ’Kongen’, udgangspunkt i de dramatiske historiske begivenheder, der fandt sted i og omkring det danske hof i perioden 1767 – 72. Vi bliver introduceret for et rigt og spændende persongalleri centreret omkring kong Christian den 7, dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge og senere førsteminister Johann Friedrich Struensee. Men dette er ikke historieundervisning. 

Gennem sin eminente grafiske fortælleteknik får Karoline Stjernfelt gjort historien lyslevende. Hver side er disponeret med en sans for dramaturgi og visuelle virkemidler, der engagerer og fastholder læseren fra første til sidste side. Man lærer disse personer at kende som mennesker af kød og blod med tanker, følelser og problemer vi kan relatere til i dag. Og gennem de detaljerede skildringer af miljøer, arkitektur og interiører, og måden disse påvirkes af det skiftende lys, kommer en epoke til live, så man føler, at man selv var til stede. 

Farvelægningen bruges psykologisk til at understrege de forskellige situationer, og hvordan de påvirker sindsstemningen hos personerne i fortællingen. 'I morgen bliver bedre, 2. Dronningen' af Karoline Stjernfelt opfylder til fulde sine ambitioner.

Målgruppe: 12+ år

Karoline Stjernfelt er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Noget frygteligt er altid ved at ske

Noget frygteligt er altid ved at ske

Lars Kramhøft

Forlag: Fahrenheit

’Noget frygteligt er altid ved at ske’ er Lars Kramhøfts stærke og nærværende visuelle fortælling. Som et nervepirrende nedtællingsur på en tikkende bombe, går sidetallene nedad for hver side og understreger fortællingens uundgåelige, uudholdelige og uvisse afslutning.

En afslutning, der er umulig at forudse – og som med sit overraskende tvist både afrunder fortællingen, men også åbner for en ny.

Kramhøfts fokus på præstationskulturen, manderoller og depression skaber en yderst aktuel og relevant fortælling, som automatisk skaber en selvrefleksion hos beskueren/læseren. Fortællingen er barsk, men også humoristisk, hvilket understreges af det stærke sammenspil mellem tegninger og ord.

Fortællingen har et enkelt layout og en minimalistisk og stram stil. Farveskalaen er en tricolore af sort, hvid og turkis med pletvis, dramatisk brug af rød. 

Den navnløse hovedperson er afbildet med sorte prikker som øjne og en lille tap som næse. Og ofte uden mund. Det karikerede udseende giver hovedpersonen et anonymt præg, som spejler hans følelse af uduelighed. Et udseende der i øvrigt minder ikke så lidt om Tintin.

Kramhøfts tegninger rummer flere tankelag, end hvad øjet kan se på papiret, hvilket blandt andet kommer stærkt til udtryk ved hovedpersonens spejlbillede, der går i opløsning for øjnene af os. Spejle og skeletter snor sig symbolsk ind og ud af fortællingen. 

Med ’Noget frygteligt er altid ved at ske’ har Kramhøft skabt en tidløs, universel og identificerbar livsfortælling.

Målgruppe: 16+ år

Lars Kramhøft er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Opdateret 25. maj 2021