Og de nominerede er…

To prisudvalg har til opgave at vurdere, hvilke bøger der er blandt årets mest bemærkelsesværdige bøger til børn og unge.

Her finder du de nominerede for bogåret 2021: 

Historien om englebassen

Historien om englebassen

Af Bjarne Reuter og Ursula Seeberg

Forlag: Gyldendal

“Det var en sprød sommermorgen med en sød søndenvind (…)”, Vida og Karl er på besøg hos farfar, og en mystisk pakke har forinden varslet udsigt til eventyr og historiefortælling. Der sker mærkelige og uforklarlige ting i skoven, som kræver heltemod og havregryn. ’Englebassen’ er en gammeldags fortælling for det moderne barn, og i dette modsætningsforhold bliver magien skabt med sproget som bindeled og finurlig katalysator. Nostalgien bliver flerstemmig, som et litterært hyperlink, der i en fortælling uden elektroniske devices gør livet større for os alle.

“Man skal have respekt for historierne”, sagde farfaren. Respekt for historien om Englebassen!

Målgruppe: 5+ år

Bjarne Reuter er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Drengen uden øre

Drengen uden øre

Af Lilja Scherfig og Toril Bækmark

Forlag: Jensen & Dalgaard

Safran i en forbrændt hånd. Marco, Maria og Sammy. ’Drengen uden øre’ er smuk og grusom. Sproget er tæt og intenst. Bogen er en mellemting mellem roman og lyrik og foregår midt i en krig. En dreng dør. Moderen modtager hans grønne trøje. Det er ikke til at vide, hvor vi er. Et sted, hvor fjender og venner bor tæt, hvor børn slår ihjel, hvor farverne er stærke, og maden krydret. Et sted med varme og fællesskab og uløselige konflikter. Bogen kravler ind under huden på os. Vi er publikum, men det er, som om vores skæbne også er vævet ind i historien. ’Drengen uden øre’ kan læses igen og igen, og hver gang vil man opleve flere detaljer. Det er en bog til unge, som man skal tale med nogen om.

Målgruppe: 12+ år

Lilja Scherfig er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Bjørnen

Bjørnen

Af Tina Sakura og Signe Kjær

Forlag: Carlsen

Illustratorprisudvalgets motiveringstekst:

Bjørnen er et enestående formfuldendt og aktuelt værk, hvor et tæt samarbejde mellem forfatter Tina Sakura og illustrator Signe Kjær tydeligt skinner igennem i flersporede, sanselige åbninger til i en fælles kvindelig erfaring. Med nænsomhed og noget råt og nøgent, fremkalder illustrationerne de mange lag, som et ungt menneske altid kæmper for at få til at mødes. Barndommens detaljeorienterede blik med små samlinger, æsker og skovbunde og den unge voksnes lige dele ekspanderende begejstring og urovækkende kontroltab.

Tanker og abstrakte, farvemættede fornemmelser afløses af collager, der nærmest føles private. Nærbilleder og fragmenter af den unge kvindekrop, der prøver sig frem i afklip, grænseløse søer, petroleumsblå skygger og syrligt gule væsker. For at fødes på ny i en fin og stærkt forbundet helfigur. For det eksisterer: det fine og stærke i ét.

Det er en anden slags stemme, der skriver og tegner denne historie. I et format, der føles  friskt og anderledes i sit præcise, kvadratiske lommeformat, kommer den helt unge kvindes  brøl til orde - fordøjet, husket og dygtigt fremkaldt af Signe Kjær i et arbejde, der vidner om  kunstnerisk mod og stor spændvidde.

Forfatterprisudvalgets motiveringstekst:

Med ungdomsnovellen ’Bjørnen’ cementerer Tina Sakura, hvad den moderne børne- og ungdomslitteratur kan, og hvorfor vi har brug for den!

I Bjørnen trækker Tina Sakura puttefester og digitale krænkelser ud af et fortiet mørke og frem i lyset, så vi alle kan se og forholde os til overgrebene, dét de kan forvolde, og den smerte og erindring som offer, medløbere og krænkeren skal rejse sig fra og lære at leve med efterfølgende.

Værket beskriver en voldsom og barbarisk hændelse direkte og følsomt. Her er sproget kunst, der både er levende, poetisk, vedrørende og nutidigt, og værket giver sine læsere en oplevelse, der kan mærkes. 

Målgruppe: 14+ år

Signe Kjær er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger, og Tina Sakura er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Noah og Alberte og en meget farlig ferie

Noah og Alberte og en meget farlig ferie

Af Thomas Lagermand Lundme og Charlotte Pardi

Forlag: Forlaget Carlsen

Noah er på ferie med sin far og farens kæreste Janus i de svenske skove. Han keder sig og synes, det er en rigtig dum ferie. Alligevel vil han ikke nedlade sig til at lege med Alberte, da hun og familien flytter ind i nabohuset, for Alberte er seks år, og Noah er næsten syv.

Charlotte Pardis illustrationer er holdt i klare og primært lyse farver, bortset fra da Noah tror, han er ved at blive ædt af en stor bjørn. Men selvom bjørnen er stor, og vi kan se de farlige tænder, har bjørnen alligevel nogle rare øjne, så vi tør læse videre. Ellers er stregen umiskendeligt Pardisk, lidt naiv, skitseagtig, humoristisk og virkelig sød. Illustrationerne følger teksten fint. Man er ikke i tvivl om, hvordan Noah har det. Hverken når han keder sig, når han er nysgerrig, når han er overlegen, når han er vred, eller når han er bange. Men heldigvis slutter bogen med en glad Noah.

Dejligt at se en bog om en anden familieform end den traditionelle kernefamilie, uden at der er gjort et stort nummer ud af det.

Målgruppe: 2+ år

Charlotte Pardi er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

En nat

En nat

Af Mette Hegnhøj og Mette Marcussen

Forlag: Jensen & Dalgaard

”Den første og eneste nat uden en ven smelter sneen og bliver til vand.” Sådan starter Mette Hegnhøjs ”En nat”, som Mette Marcussen har digtet billeder til. Den ensomme pige vil skrive til sin ven, men der er ingen ord for det savn, hun føler, hvilket smukt understreges af en skrivemaskine uden bogstaver. Det regner uden for i mørket, og indenfor lader Marcussen små strømme af bogstaver regne ned i tilfældig rækkefølge, som for at understrege, hvor vanskeligt det er at udtrykke savnet.

Det er nat, og vores hovedperson falder i søvn, båret af en håbets due, der flyver med hende på ryggen til alfabetets mælkevej. Her skifter billederne i takt med alfabetet, så hvert enkelt bogstav får sin egen lille firkant. Nogle gange med ord, andre gange uden. ”Og det allertætteste mørke viger nu for en strøm af ord”, digter Mette Hegnhøj, og Mette Marcussen lader derfor skrivemaskinen genopstå med alle bogstaverne intakte. Det er en utrolig rørende, smuk og poetisk bog af to væsentlige kunstnere. Det er en bog, der bliver siddende i én.”

Målgruppe: 5+ år

Mette Marcussen er nomineret til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Opdateret 02. marts 2022