Illustratorprisudvalget

Her fortæller medlemmerne af Illustratorprisudvalget lidt om, hvad de særligt lægger mærke til ved illustrationskunsten i børne- og ungdomslitteraturen.

Medlemmer

Skye Jin (udvalgsleder)

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst

Citat:

“Når et godt værk lykkes, er der stærke synergier og kvalitative helheder til stede. Tekst og billede åbner tematikken, graver ned i geologiske lag vi har glemt, bløder ud i territorier vi ikke kendte; eller ser det kendte igennem et nyt prisme, som gør værket stofligt og relevant i sin samtid og dybt sanselig for hver enkelt læser.”

Biografi:

Skye Jin er billedkunstner, skribent, kurator og uddannet MFA Billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun har en tværfaglig baggrund i teater, musik og film og arbejder især med udvidede ideer om identitet, sociale rum, arkitektur, bæredygtighed og videnskabelig samarbejder. Medlem af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Birgitte Reindel

udpeget af Selskabet for Børnelitteratur, IBBY

Citat:

”Jeg er optaget af, hvordan børnelitteraturen formidles til børn, og det, børnene først bliver optaget af, er illustrationerne. Derfor er det glædeligt, at vi har så dygtige illustratorer i Danmark, og at det ikke er et stillestående felt. Der sker hele tiden nyudvikling af, hvordan børnelitteraturen illustreres, og det er spændende at se, hvad der fænger og ikke fænger hos børnene.”

Biografi:

Birgitte er lærer og PLC-koordinator (skolebibliotekar) på Skolerne i Snekkersten, og hun er er særligt optaget af børns læsning og læseglæde.
Birgitte er tidligere formand for Pædagogisk LæringsCenterForening og nuværende formand for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark. Siden 2015 har hun været formand for Skriverprisudvalget, Børne- og Undervisningsministeriets pris til forfattere, der skriver læsevenligt.

Damián Arguimbau

udpeget af Litteraturkritikernes Lav

Citat:

”At vurdere en bog som formidler kræver en stor bevidsthed om forskellige kvaliteter i forskellige genrer. Man kan ikke navigere efter et og samme kvalitetsbegreb hele vejen igennem – man skal være i stand til at skelne mellem forskellige kvaliteter, både indenfor genre og domæne: Er det plottet, er det billedsproget eller hvad er det vigtigste, du vurderer den bog, du sidder med i hånden, ud fra … Det er umuligt for et værk at opfylde alle kriterier på en gang. Det kan ikke samtidig være både enormt poetisk, enormt handlingsmættet og enormt kunstnerisk eksperimenterende. Man kan dække nogle af områderne i en og samme bog, men ikke alle.”

Biografi:

Damián Arguimbau er cand.mag. i litteraturvidenskab og har anmeldt børnelitteratur i 30 år, først ved Weekendavisen og nu ved Kristeligt Dagblad. Damián har også skrevet en ungdomsbog, et par billedbøger og en række fagbøger samt oversat børnebøger. Derudover har han erfaring som litterær agent og forlagsredaktør. Damián har tidligere været medlem af Kulturministeriets Forfatterprisudvalg for børne- og ungdomsbøger (2003-2007) og har været bestyrelsesmedlem i Selskabet for Børnelitteratur.

Otto Dickmeiss

Illustrator-gruppen. Tegnerforbundet 1919

Citat: 

”Selvom jeg har min tegnestil, interesserer jeg mig for mange andre tegnestile, og til hverdag er jeg sammen med alle mulige illustratorer med forskellige visuelle udtryk – og det kan jeg godt li’.

Det er ikke nødvendigvis det tekniske håndværk, jeg går så meget op i, når jeg ser billedbøger, men mere det visuelle udtryk og den personlige signatur, som jeg er optaget af. For det er vigtigt for mig, at det visuelle udtryk er selvstændigt og klart – og ens eget, uanset tendenser og stilarter i tiden”.

Biografi:

Otto Dickmeiss er født i 1969 og er uddannet på Danmarks Designskole i 1992. Han har modtaget flere legater og priser, bl.a. Kulturministeriets Illustratorpris (2005, 2012) og Den danske bogdesignpris (2008). Han har desuden været indstillet til Litteraturprisen til Astrid Lindgrens minde i 2013 og 2014 og er det igen i 2022. Otto Dickmeiss har illustreret bøger for blandt andre; Jesper Wung-Sung, Kim Fupz Aakeson, Louis Jensen, Lilja Scherfig, Peter Mouritzen og Naja Marie Aidt. Udover at illustrere børnebøger arbejder han også som bladtegner.

Fakta om Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger

Kulturministeriets Illustratorpris har til formål at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats blandt årets danske illustrerede børne- og ungdoms bøger. Prisen er blevet uddelt siden 1979. Med prisen følger 75.000 kr. til prismodtageren.

Læs mere om Kulturministeriets Illustratorprisudvalg

Opdateret 26. september 2023