Illustratorprisudvalget

Her fortæller medlemmerne af Illustratorprisudvalget lidt om, hvad de særligt lægger mærke til ved illustrationskunsten i børne- og ungdomslitteraturen.

Medlemmer

Peter Land (formand)

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst

Biografi:

Peter Land er uddannet billedkunstner og skulptør fra Goldsmith College, London (1994-95) og Det Kongelige Danske Kunstakademi (1988-94). Han arbejder med videokunst, performance, maleri, tegning, fotografi og andre medier. Peter Land er også medlem af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Marianne Eskebæk Larsen, udpeget af Litteraturkritikernes Lav

Citat:

”At vurdere billedlitteratur er at se både de enkelte snefnug og hele snelandskabet. Man veksler mellem helhed og detaljer. Både layout, tekstmængde, farver, font, stregen, billedets komposition og værkets materialet har betydning for værkets samlede udsigelse. Mit udgangspunkt er, at intet er tilfældigt. Så også eksempelvis fonten er et kunstnerisk valg og del af et visuelt udtryk, som jeg forsøger at afkode og se i sammenhæng.”

Biografi:

Marianne Eskebæk Larsen er cand.mag. og lektor ved Køøbenhavns Professionshøjskole. Hun er freelanceskribent, fagbogsforfatter og læremiddelforfatter og har været anmelder af billedlitteratur for børn og unge ved Dagbladet Information (2015-2020). Marianne er medlem af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, tidligere medlem af Pingprisen (2014, 2015, 2018) og tidligere bestyrelsesmedlem i Dansk Tegneserieråd og Copenhagen Comics.

Caroline Sehested, Selskabet for Børnelitteratur (IBBY)

Citat:

"Jeg ser efter det nye og det gamle. Jeg holder af, når børn får lov at blive taget alvorligt som læsere af børnelitteraturen, og når illustratorerne på billedsiden udfordrer og giver barnet og den unge mulighed for fordybelse i illustrationerne. Både i detaljer og formsprog. Et værk skal kunne tages frem gentagne gange og gerne give mulighed for at læseren opdager nye nuancer og detaljer i illustrationerne efter flere læsninger."

Biografi:

Caroline Sehested er vicebibliotekschef for Helsingør Kommunes Biblioteker, litteraturhistoriker og master i børnelitteratur. Hun er forfatter til to fagbøger om børnelitteratur samt flere artikler. Caroline er tidligere foredragsholder på biblioteker i hele landet om det lille barns udvikling som læser.

Kasper Heron Købke, Illustrator-gruppen, Tegnerforbundet 1919

Citat: 

"Jeg er en tegnenørd, og derfor er mit primære fokus, når jeg kigger på de indstillede bøger, illustratorens tekniske, visuelle håndværk. Jeg kigger isoleret på den enkelte bogs visuelle udtryk, og hvorvidt den forstærker/udvider bogens tekstlige fortælling. Illustrationer, der indeholder flere tankemæssige lag og indbyder til refleksion, udover bogens egentlige fortælling, tiltaler mig i særlig grad."

Biografi:

Kasper Købke tegner store fotorealistiske værker, hvilket han har modtaget flere priser for. Han har blandt andet for sine tegninger til en H.C. Andersen-eventyrbog modtaget H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods Hans Prisen 2016. Kasper er ligeledes foredragsholder og workshopfacilitator, fordi han elsker at lære alle andre at tegne – uanset alder og tegneniveau.

Fakta om Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger

Kulturministeriets Illustratorpris har til formål at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats blandt årets danske illustrerede børne- og ungdoms bøger. Prisen er blevet uddelt siden 1979. Med prisen følger 75.000 kr. til prismodtageren.

Læs mere om Kulturministeriets Illustratorprisudvalg

Opdateret 15. april 2021