Christiansborg Slot

Christiansborg er for mange ensbetydende med Folketinget, men selv om parlamentet bruger den største del af Christiansborg Slot, så er slottet på Slotsholmen så meget mere.

Christiansborg Slots historie strækker sig over mere end 800 år, og slottet rummer i dag vigtige institutioner som Folketinget, Statsministeriet, Højesteret og de Kongelige Repræsentationslokaler.

Slottets historie og betydning

Det nuværende Christiansborg Slot er det sidste af en række af bygninger, som har ligget på Slotsholmen i København. I 1731 lod Christian 6. det middelalderlige Københavns Slot nedrive, og opførte det første Christiansborg Slot. Slottet brændte i 1794, men Ridebaneanlægget overlevede branden. Det andet Christiansborg stod færdigt 1828, men også det brændte i 1884; dog blev Slotskirken reddet. Det tredje Christiansborg blev indviet af Christian 10. i 1928. 

Christiansborg er stadig i dag et aktivt slot, som anvendes af Kongehuset til officielle begivenheder som audienser, statsråd, gallamiddage og nytårskur.

Det er muligt at besøge Christianborg Slot, hvor der er omvisning i de Kongelige Repræsentationslokaler. Det er også muligt at besøge Ruinerne under Christiansborg, Slotskirken og De Kongelige Stalde. 

Riddersalen

Christiansborgs storslåede riddersal har marmorgulv, der er genbrug fra Frederik 3.s bibliotekssal fra 1673, og riddersalen har loftsmalerier af Kræsten Iversen. Væggene prydes af Bjørn Nørgaards 17 farvestrålende gobeliner, som er vævet på gobelinværkstedet i Beauvais og ophængt i år 2000.

Slotskirken

Den første slotskirke ved Christiansborg blev bygget i årene 1731‑40, men da hele bygningen udbrændte ved slotsbranden i 1794, blev en ny slotskirke - med genbrug af de gamle mure - opført 1810‑26 i forbindelse med det andet Christiansborg. Den lave kobberklædte kuppel, der hæver sig over kirkens midterparti, er tydeligt inspireret af det antikke tempel Pantheon i Rom.  

Det Kongelige Biblioteks Have

Mellem Christiansborg Slot og Det Kongelige Bibliotek ligger Det Kongelige Biblioteks Have - også kaldet Bibliotekshaven - som således er centralt placeret midt i Københavns politiske, litterære og økonomiske brændpunkt. Haven er en lille oase midt i byen og tiltrækker mange besøgende året rundt - både danskere og turister.

 

Opdateret 02. marts 2022

Fakta om slottet

Christiansborg Slot

Areal: 30.000 m2
Opført: 1731, men i sin nuværende form 1928.
Stilart: Nybarok
Arkitekt: Thorvald Jørgensen

Adgang: Åbent for offentligheden.

Hent pressefotos