Amalienborg Slot

Amalienborg består af fire næsten ens palæer, der omkranser slotspladsen med rytterstatuen af Frederik 5. – Amalienborgs og Frederiksstadens grundlægger.

Slotsanlægget er et hovedværk i dansk bygningskunst og nok det fornemste stykke rokokoarkitektur i Danmark.

Historie

På stedet lå oprindeligt det lille lystslot Sophie Amalienborg, der brændte i 1689. I 1749 blev det besluttet at anlægge en ny bydel på stedet, Frederiksstaden. Bydelens centrum er Amalienborg. Den ottekantede plads omkranses af fire næsten ens palæer, der oprindeligt var privatboliger for adelsfamilier.

Efter Christiansborg Slots brand i 1794 flyttede kongefamilien ind i palæerne. Det blev tradition, at en ny konge blev boende i det palæ, han havde boet i som tronfølger. På den måde har alle palæerne været kongebolig på skift.

Rytterstatuen

Rytterstatuen af Frederik 5. – Amalienborgs og Frederiksstadens grundlægger – blev rejst i 1771, i midten af den ottekantede plads. Den er udført af den franske billedhugger J.-F.-J. Saly og regnes for en af Europas fineste.

Amaliehaven

Haven blev indviet i 1983 og er dermed en af Københavns yngste parker.

Anlægget er tegnet af den belgiske arkitekt Jean Delogne, og den italienske billedhugger Arnaldo Pomodoro har skabt de fire store abstrakte søjler omkring springvandet, samt de sollignende fontæneskulpturer, der fra hver sin ende af Amaliehaven overrisler anlægget med deres stråler af vand. Amaliehaven byder på mange forskellige planter og duftende blomster, som med deres smukke farvekombinationer og naturlige former spiller på kontrasten til det strengt symmetriske, formklippede og geometriske anlæg.

Amaliehaven var en gave til danskerne fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og ejes nu af Staten og Københavns Kommune i fællesskab. Haven vedligeholdes af Slots- og Kulturstyrelsen.

Opdateret 28. oktober 2021

Fakta om slot

Slottet

Areal: 36.172 m2

Opført: 1750-1760

Stilart: Rokoko

Arkitekt: Nicolai Eigtved

Adgang: Det er muligt at besøge Amalienborg Museet i Christian 8's palæ. Museet arrangerer endvidere omvisninger i Christian 7's palæ. De øvrige palæer er lukkede for publikum.

Hent pressefotos

Åbningstider og ordensregler

Adgang

Slotspladsen og Amaliehaven er altid åben for offentligheden.

Besøg Amalienborg Museet i Christian 8's palæ.

Ordensregler

Se ordensreglerne for Amaliehaven