Danmarks smukkeste køkkenhave byder alle velkommen

24.07.2020
Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen er nu klar til at slå havelågerne til "Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot" på vid gab for gæster fra både ind- og udland. Indvielsen fandt sted i dag med deltagelse af H.M. Dronningen, H.K.H. Prinsesse Benedikte og kulturminister Joy Mogensen.

Den smukkeste, kongelige køkkenhave finder man ved Graasten Slot lidt uden for Sønderborg, og i morgen åbner den imponerende haves låger for grønfingrede gæster fra hele Danmark og turister fra udlandet, der har smag for blomster, frugt og grønt. 

"Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot" i Gråsten i Sønderjylland har været undervejs siden 2018, og hvor køkkenhaven ikke tidligere været åben for offentligheden, så åbner den 7500 kvadratmeter store nyttehave nu for alle gæster og haveinteresserede.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"I en smuk sommer, hvor mange danskere holder ferie i Danmark, er jeg utrolig glad for at være med til at indvie en helt ny attraktion i Sønderjylland. Jeg har glædet mig til at blive bombarderet af farver og dufte i "Den Kongelige Køkkenhave", og hvor er det blevet vellykket. Stort tillykke til Gråsten og Sønderborg Kommune med det flotte resultat, som jeg er sikker på bliver et tilløbsstykke for alle, der vil elske synet af urter, grøntsager, blomster og frugttræer i så smukke omgivelser som her ved Graasten Slot." 

I køkkenhaven vil både slotsgartnere og de mange nye medarbejdere fra Sønderborg Kommunes socialpsykiatriske tilbud "Væksthuset" stå klar til at tage imod gæster i caféen, væksthusene og rundt omkring ved stier og bede i haven.

Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune, siger:

”Det betyder meget for mig, at vi i dette projekt er lykkedes med at kombinere en attraktion for borgere og turister med både bæredygtighed og spændende, meningsfyldte arbejdspladser for socialpsykiatrien.”

Viceborgmester Stephan Kleinschmidt har med tilfredshed noteret sig det gode samarbejde om "Den Kongelige Køkkenhave", hvor formålet blandt andet har været at skabe en attraktion, der appellerer både til lokale borgerne og turister fra ind- og udland.

Viceborgmester Stephan Kleinschmidt, Sønderborg Kommune, siger:

”Graasten Slot og slotshaven tiltrækker allerede mange borgere og turister. Med den nye, store køkkenhave med paradehus, vinterhave og café ser jeg frem til, at endnu flere vil besøge Gråsten og få en rigtig god oplevelse."

I Slots- og Kulturstyrelsen er man både glade for og stolte af anlægget, der har skabt en rød tråd mellem Graasten Slot, Graasten Slotshave og "Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot". 

Vicedirektør Gerti Axelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

"Det har været en utrolig spændende opgave at få alt til at spille fornemt sammen i "Den Kongelige Køkkenhave", for vi har været meget ambitiøse i vores tanker om samspillet mellem slottet, slotshaven og køkkenhaven. Vi har skabt en attraktion, der kan fascinere og inspirere havens gæster, og som samtidig giver de bedste betingelser for planter, frugttræer og dyrkning af grøntsager. Nu glæder vi os bare til, at folk fra Gråsten, resten af Danmark og langvejsfra lægger vejen forbi." 

I køkkenhaven kan man dufte et væld af urter som for eksempel kvan og vietnamesisk mynte, buske med alskens bær som brombær, hindbær og stikkelsbær, farverige stauder og en skov af frugttræer, der vokser i espalier. For første gang i årtier vil det særlige Gråstenæbletræ også kunne opleves i de kongelige omgivelser, for der er plantet rigtig mange Gråstenæbletræer, der findes i to sorter.

I forbindelse med projektet er der opført en café, butik og andre publikumsfaciliteter i "Den Kongelige Køkkenhave", og i et spritnyt paradehus er der gjort klar til formidling af, hvordan man plejer og driver en smuk, bæredygtig og produktiv køkkenhave.

"Den Kongelige Køkkenhave" blev indviet ved et arrangement med deltagelse af H.M. Dronningen, H.K.H. Prinsesse Benedikte og kulturminister Joy Mogensen tidligere i dag. Af hensyn til risikoen for spredning af COVID-19 fandt indvielsen sted ved et mindre arrangement.

Køkkenhaven åbner for offentligheden i morgen, lørdag den 25. juli, og vil i juli og august måned holde åbent alle ugens dage fra kl. 11.00 til 17.00, mens haven i september måned er åben torsdag til søndag i samme tidsrum. Køkkenhaven er lukket fra oktober til 1. maj. 

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen med finansiering af begge parter og med donationer fra Bitten & Mads Clausens Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Fabrikant Mads Clausens Fond, BHJ Fonden, Elsass Fonden og Sydbank Fonden.

Download billeder fra indvielsen

Læs mere om "Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot"

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook

Yderligere oplysninger:

Psykiatri- og handicapchef Helle Schultz, Sønderborg Kommune, tlf.: 27 90 02 46, hsch@remove-this.sonderborg.dk 

Kommunikationsmedarbejder Herdis Thomsen, Sønderborg Kommune, tlf.: 27 90 59 47, hth1@remove-this.sonderborg.dk 

Projektleder Liv Oustrup, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95  

Opdateret 03. august 2020