Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot åbner for en ny sæson

05.05.2022

Fra torsdag den 5. maj kl. 10.00 kan man igen besøge den 7500 kvadratmeter store nyttehave, der om sommeren forsyner kongefamilien med krydderurter, grøntsager og frugter, når den residerer på Graasten Slot. 

Slotsgartner Ulla Brendstrup, Slots- og Kulturstyrelsen, glæder sig til åbningen og fortæller: 

”Under Corona-pandemien har der været en fantastisk opbakning fra vores gæster, og nu glæder vi os til en ny sæson uden restriktioner. Vi glæder os meget til at udplante vores mange grøntsager, der lige nu står inde for at blive skærmet for nattefrost, og så indvier vi to nye bede med blomster.”

Nyt i Den Kongelige Køkkenhave

I år kan man opleve to helt nye bede, hvor der i maj bliver plantet duftærter og nye stauder. Stauderne bruges til dekorationer på slottet, når den kongelige familie benytter det. De mange besøgene sidste år har resulteret i, at belægningen på stierne er er blevet slidt. Derfor er der lagt nyt slotsgrus, så gangområderne er klar til en ny sæson. 

Væksthuset – et socialpsykiatrisk projekt

Det er slotshavens gartnere, der står for køkkenhaven i tæt samarbejde med det grønne team fra Sønderborg Kommunes beskæftigelsestilbud ”Væksthuset”, som også står for café og butiksdriften. Henover vinteren er butikken blevet renoveret, så den er klar til denne sæson.

I forbindelse med sæsonstarten i dag, torsdag d. 5. maj, klippes en snor til butikken, som er blevet opdateret fra sidste år med nye produkter, som bl.a. er produceret i medarbejdernes læringsforløb. En børnehave vil plante de første græskar og squash i bedene.

Baggrund for Den Kongelige Køkkenhave

Efter Dronning Ingrids død i år 2000 blev aktiviteten i køkkenhavnen begrænset, men i 2015 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune i samarbejde med Kongehuset, at den gamle køkkenhave skulle omdannes til en attraktion og åbne for offentligheden. Den Kongelige Køkkenhave blev indviet af Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte i juli 2020, men på grund af Corona-pandemien med en del restriktioner. 

Praktisk:

I dag torsdag den 5. maj kl. 10.00 vil man kunne opleve indvielsen af havens nye butik og café, og kl. 10.30 vil børn fra en lokalt inviteret børnehave få lov til at plante årets første squash og græskar. 

Den Kongelige Køkkenhave er åben på hverdage fra kl. 08.00 – 15.00 fra maj til september 2022, og der er gratis entré. 

I maj måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00. I højsæsonen fra den 1. juni til den 31. august er butikken og caféen åben alle dage fra kl. 10.00 til 17.00. I september måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

I de perioder, hvor butikken og caféen har lukket, vil der stadig være mulighed for at besøge Paradehuset, væksthusene og resten af køkkenhaven på hverdage fra 08.00 til 15.00, mens gartnerne er på arbejde.

Læs mere om Den Kongelige Køkkenhave på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside

Læs pressemeddelelsen fra indvielsen af Den Kongelige Køkkenhave i sommeren 2020

Hent pressefoto af Gråsten Slotshave og Den Kongelige Køkkenhave 

Yderligere oplysninger:

Slotsgartner Ulla Brendstrup, tlf.: 33 95 42 00 
Afdelingsleder, Væksthuset, Allan Schanz, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 05. maj 2022