Fredensborg Slot og slotshave

Fredensborg Slot og slotshave ved Esrum Sø nord for København er et af Danmarks smukkeste slotte med tilhørende barokhave.

Fredensborg Slot blev bygget i årene fra 1719 til 1722, som et mindre lystslot for kongen, og det blev opkaldt efter freden efter Den Store Nordiske Krig. De næste 80 år blev den længste fredsperiode i danmarkshistorien og også slottets storhedstid.

Kongerne holdt så meget af slottet, at de ad flere omgange lod tidens bedste arkitekter ombygge og udvide det. Dermed opstod det vidtforgrenede slotsanlæg, som vi kender i dag.

I anden halvdel af 1800-tallet fik slottet en ny storhedstid under de såkaldte "Fredensborgdage", hvor Europas svigerfar, Christian d. 9., samlede sin store familie til lange sommerophold. Titlen som Europas svigerfar fik kongen, da han havde held med at placere kongebørnene på tronerne i England, Rusland og Grækenland.

Det smukke 1700-tals barokslot danner i dag ofte rammen om større officielle statsbesøg og familiebegivenheder i kongefamilien, og det er H.M. Dronning Margrethes og Kongeparrets sommerresidens.

Slotshaven gennem tiderne og nu

Fredensborg Slotshave er et af Danmarks største, historiske haveanlæg, og et af de fineste barokanlæg ikke bare i Danmark, men i hele Skandinavien.

De lange lige alléer, som udgår fra slottet i stjerneform, er et træk fra havens oprindelige franske barokstil. Stjerneformen gør slottet til et magtfuldt centrum, som engang symboliserede den enevældige konges magt, hvor de snorlige alléer skulle demonstrere, at mennesket kunne styre naturen.

Haven er rigt udsmykket med skulpturer, som primært er skabt i perioden fra 1760 til 1770. 

Den romantiske stil, som slotshaven delvist blev omlagt til i 1833 til 1850, ses tydeligt i havens naturprægede skovpartier. Omlægningen betød, at de fleste alléer blev fjernet. 

I den sidste fjerdedel af 1900-tallet blev de fleste af baroktidens alléer genskabt, så man igen kunne opleve de lange udsigtslinjer mod Esrum Sø.

Dele af barokanlægget har gennemgået en omfattende restaurering og genopretning, som blev indviet i 2013. Restaureringen omfattede Brede Allé, parterret foran slottets havefacade og de to haverum Ballonpladsen og Vinhøsten. I projektet indgik også restaurering af de mange skulpturer, hvoraf 40 blev nyhugget.

Nordmandsdalen og Den Reserverede Have

En særlig attraktion i haven er barokanlægget Nordmandsdalen med 70 skulpturer af norske og færøske bønder, fiskere og andre af kongens undersåtter. Anlægget blev i 2002 genindviet efter en omfattende restaurering.

En del af haveanlægget er reserveret den kongelige familie, men der er åbent for gæster i sommermånederne. Her kan man blandt andet besøge urtehaven, som leverer friske grøntsager og blomster til den kongelige husholdning, og et moderne orangeri, der blev indviet i 1995.

Opdateret 16. maj 2024

Fakta om slot og have

Slottet

Areal: 31.433,8 m2 

Opført: 1720-1726. Udvidet og ombygget over flere omgange.

Adgang: Normalt lukket for offentligheden, men er åbent for omvisninger om sommeren. 

Slotshaven

Areal: 120 hektar

Stilart: Barok og romantik 

Hent pressefotos

Åbningstider

Adgang

Slottet er normalt lukket for offentligheden, men er åbent for omvisninger i perioden 1. juli - 4. august.

På dansk: Kl. 10.00 - 15.00. (10-11 kun for grupper)
På engelsk: Kl. 13.45 og 14.45. 

Køb billetter via vores shop på Billetlugen her.

Den offentlige del af slotshaven er altid åben for publikum.

Hold dit arrangement i slotshaven