Sag af egen drift vedrørende sponsorerede programmer og konkurrencer for Nyhavn Rejser på NOVA FM

Sag af egen drift vedrørende sponsorerede programmer og konkurrencer for Nyhavn Rejser på NOVA FM

Radio- og tv-nævnet behandlede på sit møde den 20. marts 2018 en sag, hvor der var klaget over skjult reklame for Nyhavn Rejser på Pop FM. Ved behandlingen heraf blev nævnet opmærksom på forhold, som gav anledning til, at nævnet tog denne sag op af egen drift med henblik på at vurdere, om sponsoreringsreglerne var overholdt på NOVA FM. Både Pop FM og NOVA FM drives af Bauer Media.

Bauer Media og Nyhavn Rejser oplyste, at de havde indgået et kommercielt samarbejde omkring podcastserien ”Øjeblikke af Guld”. Dette samarbejde bestod blandt andet i, at Nyhavn Rejser sponsorerede en række programmer på NOVA FM i kombination med, at der i disse sponsorerede programmer blev gennemført en sponsoreret konkurrence.

Konkurrencen blev afviklet i ugerne 41-47, og i løbet af de pågældende uger blev der afspillet en række ledetråde som blandt andet bestod af klip fra rejsepodcasten ”Øjeblikke af guld”, hvorfra lytterne skulle gætte den omtalte destination. Seerne havde mulighed for at vinde en rejsekuffert fra Copenhagen Luggage, som blev udloddet hver fredag, samt et rejsegavekort til Nyhavn Rejser på 80.000 kr., som blev udloddet efter de syv uger ved konkurrencens slutning.

Nævnet fandt, at der var tale om en række overtrædelser af sponsoreringsreglerne i de sponsorerede udsendelser. Derudover påtalte nævnet, at Bauer Media ikke havde imødekommet deres oplysningsforpligtelse efter § 39, stk. 4 i radio- og fjernsynsloven ved behandlingen af ”klage over skjult reklame for Nyhavn Rejser på Pop FM”, idet de ikke i forbindelse med den tidligere høring afgav de korrekte oplysninger, som blev forlangt af nævnet.

Opdateret 01. februar 2019