Hekla Maskinfabrik

Hovedgaden 90, Allingåbro, Norddjurs Kommune

Hekla Maskinfabrik blev grundlagt i 1918 af Johannes Bech. Virksomheden lå oprindelig i Gråsten, men flyttede i begyndelsen af 1930'erne til Allingåbro øst for Randers. På det tidspunkt lå der i forvejen to maskinfabrikker i den lille stationsby.

Hekla fremstillede landbrugsmaskiner, og fra 1922 blev brændeovnen "Bekkasinen" sat i produktion. I 1931 begyndte man at lave spånsugeanlæg, og i 1978 udvidede man med fremstilling af ventilationsanlæg.

Fabrikken har været drevet af Johannes Bechs familie igennem flere generationer, men ejes nu af firmaet HN-Design. Den populære Bekkasin-ovn, som i 1993 blev præmieret for sit design, er stadig blandt virksomhedens produkter.

Bygninger og anlæg

Hekla har til huse i en tidligere kartoffelmelsfabrik, som blev opført i udkanten af Allingåbro under 1. verdenskrig. Fabrikken er udvidet med to tilbygninger i hhv. 1930'erne og -70'erne.

Den oprindelige fabriksbygning fra 1915-16 er i røde mursten med sadeltag. Stilen er nyklassicistisk med fire rundbuede vinduer adskilt af pilastre. Indgangsdøren i gavlen er markeret af en portal.

Halvdelen af den oprindelige enetages bygning er siden forhøjet. De to senere tilbygninger ligger hhv. i forlængelse af og vinkelret på den gamle fabriksbygning. Begge tilbygninger har pudsede facader og er malet røde. Hele bygningsanlægget har eternittag.

Arkiv

Dansk Landbrugsmuseum har materiale om virksomheden.

Vurdering

Hekla Maskinfabrik repræsenterer den "lille" industrihistorie, hvor mindre maskinfabrikker blev anlagt over hele landet for primært at dække lokale behov. Dermed er fabrikken samtidig et vidnesbyrd om mange menneskers hverdagsliv igennem 1900-tallet.

Den oprindelige fabriksbygning er stilren og af høj arkitektonisk kvalitet. Den skæmmes dog af uharmoniske tilbygninger, som har været virksomhedens svar på nye funktionelle behov.

Vurdering og udpegning: Kulturhistorisk Museum Randers.

Opdateret 24. oktober 2019