Coloplast

Holtedam 1, Humlebæk, Fredensborg Kommune

Coloplast er en virksomhed, der udvikler og fremstiller forskellige former for sygeplejeprodukter.

Virksomhedens første produkt var engangs-stomiposer i plastmaterialet polyethen. Idéen hertil kom fra sygeplejerske Elise Sørensen, og i samarbejde med fabrikant Aage Louis Hansen fra firmaet Dansk Plastic Emballage blev opfindelsen sat i produktion. I 1955 lancerede firmaet stomiposen, som betød et stort fremskridt for de stomiopererede patienter. Posen blev en verdenssucces, og to år efter grundlagdes Coloplast.

I dag producerer Coloplast foruden stomiposer også kontinensprodukter, sår- og hudplejeprodukter samt brystproteser. Virksomheden beskæftiger flere end 6000 medarbejdere på verdensplan, heraf 2500 i Danmark.

Bygninger og anlæg

Coloplast har adskillige afdelinger i Nordsjælland. Hovedsædet ligger i Humlebæk. Fabriksanlægget her er tegnet af arkitekt Curt Skaarup og blev indviet i 1991. Bygningerne er opført i støbte betonelementer, stål og glas. Tagene er flade.

Udvendigt fremstår bygningerne relativt anonymt. Indvendigt har kunstnerne Bosch & Fjord medvirket til indretningen med kreativitetsrummet Colon og forskellige kunstinstallationer i forsknings- og udviklingsafdelingen.

Arkiv

Coloplast har et lille museum, "Coloseum", og eget arkiv.

Vurdering

Coloplast er historien om to iværksættere og en god idé, der udviklede sig til en verdenssucces. Firmaet er samtidig en repræsentant for de mange højteknologiske virksomheder, der ligger i Nordsjælland. Med sin kreative indretning følger Coloplast en generel trend inden for denne type industri.

Udpegning og vurdering: Museumsrådet for Frederiksborg Amt.

Opdateret 24. oktober 2019