Bukh Motorfabrik

Svends Allé 12, Kalundborg Kommune

Bukhs Motorfabrik blev grundlagt i 1904 af Jens Bukh og Johannes Gry. Oprindelig lå fabrikken i landsbyen Hørve, hvor den fremstillede vindmøller og motorer til landbruget. Produktionen voksede støt, og i 1915 flyttede fabrikken til Kalundborg og tog navnet A/S Kalundborg Motorfabrik. I samme periode begyndte virksomheden at fremstille skibsmotorer, og i 1929 blev den købt af A.P. Møller.

Under 2. verdenskrig havde fabrikken stor succes med sine gasgeneratorer til alle typer motorer. Efter krigen specialiserede man sig i produktion af bådmotorer og traktorer.

I 1994 blev Bukh Motorfabrik opkøbt af Aabenraa Maskinfabrik, som flyttede produktionen af Bukhs bådmotorer til Aabenraa.

Bygninger og anlæg

Fabrikken brændte i 1950'erne, og de eksisterende bygninger ved havnen er alle fra ca. 1960. De står i dag tomme.

Arkiv

Kalundborg Lokalarkiv har materiale om fabrikken.

Vurdering

Bukh Motorfabrik er som metalindustri typisk for det vestsjællandske område. Desuden er den et eksempel på sammenhængen mellem landbrug og industri i starten af 1900-tallet. Mere usædvanligt er det, at fabrikken på samme tid specialiserede sig inden for både landbrug og skibsfart.

Bukhs motorer og traktorer havde en udbredelse, der rakte ud over lokalområdet, hvilket understreges af A.P. Møllers opkøb.

Udpegning og vurdering: Museumsrådet for Vestsjællands Amt.

Opdateret 01. februar 2019