Bryggeriet Fuglsang

Bryggerivej 2, Haderslev Kommune

Bryggeriet blev grundlagt i 1865 af Søren Christian Fuglsang. Efter nogle produktionsvanskeligheder omkring 1870 kom bryggeriet igen på ret køl, og i 1879 udvidede man med egen maltproduktion.

Bryggeriet og maltfabrikken blev i 1893 delt i to, idet Fuglsangs to sønner, Christian og Sophus, havde ansvar for hver sin virksomhed. 1920'erne var hårde tider for Fuglsang med råstofmangel og skarp konkurrence fra de store københavnske bryggerier, og i 1929 blev virksomheden omdannet til aktieselskab. I 1930'erne fik man imidlertid stor succes med sodavanden Chabeso og med eksport af malt til USA, hvor man i 1933 havde opgivet spiritusforbuddet.

Under 2. verdenskrig overlevede maltfabrikken ved at fremstille erstatningskaffe. I dag fremstiller fabrikken ca. 50.000 tons malt årligt, hvoraf langt størsteparten går til eksport og videresalg.

Bryggeriet Fuglsang er et af Danmarks ældste familieejede bryggerier. Sammen med maltfabrikken drives det nu af femte generation.

Bygninger og anlæg

Fuglsangs omfattende produktionsanlæg består af bygninger fra 1878 til i dag. Især blev der i forbindelse med adskillelsen af bryggeri og malteri i 1893 opført en række nye bygninger.

Blandt de nyere dele af anlægget kan nævnes en stor silo fra 1961 og en høj produktionsbygning fra 1988.

Vurdering

Fuglsang er Sønderjyllands sidste aktive bryggeri, og et af de få tilbageværende provinsbryggerier, der fungerer i en historisk ramme.

På mange af bygningerne er opførelsesåret angivet, hvilket giver gode muligheder for at følge den tekniske og arkitektoniske udvikling igennem 100 år.

Udpegning og vurdering: Museet på Sønderborg Slot.

Opdateret 24. oktober 2019