Sorte Muld - bopladsområde

 
Sydvest for Svaneke ligger et af Danmarks rigeste magtcentre fra jernalderen, Sorte Muld. I det første årtusinde e.Kr. fungerede Sorte Muld både som kultsted og fyrstesæde, og stedet har været et politisk, religiøst og økonomisk knudepunkt på øen i Østersøen. Den dag i dag gør man stadig guldfund i form af mønter eller de såkaldte guldgubber i den sorte muld på Østbornholm.

Oplev ved Sorte Muld

  • Krøblingevejen. Fra Østermarievej lige uden for Svaneke kan man følge den gamle vej, Krøblingevejen, op gennem Sorte Muld, hvor der er en spektakulær udsigt over området. For 1.500 år siden færdedes handelsrejsende, håndværkere, fyrster og fattigfolk på selvsamme vej fra Sorte Muld til havneanlægget ved Vigen i Svaneke.
  • Sort jord. Når man går langs Krøblingevejen kan man se, at jorden faktisk ER sort ved Sorte Muld. Det et den blevet på grund af flere tusinde års aktiviteter – og deraf følgende affaldsdeponering – i området. De forskellige bo- og arbejdsplader, der har været ved Sorte Muld, er ikke fuldt udgravede, så stedets fulde udstrækning ligger stadig gemt i jorden.
  • Helleristningssten. Hvis man tager Krøblingevejen til Sorte Muld, kommer man samtidig forbi flere helleristnings-sten. Det var bronzealderfolket (1.700-500 f.Kr.), der ristede tegn og figurer i stenene, sandsynligvis som en del af rituelle handlinger. Stenene ved Krøblingevejen er et tydeligt bevis på, at der mange år før, at Sorte Muld blev et rigt magtcentrum, har boet folk i området.
  • Gravhøjene. Men helleristningerne er ikke de ældste spor fra fortiden. Langs Korshøje - den sydlige parallelvej til Krøblingevejen - ligger jættestuen Hallebrøndshøj, der blev opført i bondestenalderen for over 5.000 år siden. Derudover ligger der flere gravhøje i området som eksempelvis Bavnehøj og Sønderhøj. De to høje har aldrig været udgravet, men de stammer sandsynligvis fra bronzealderen. Fra Bavnehøj kan man få et fantastisk overblik over området ud mod havet.
  • Guldgubberne. Sorte Muld er mest kendt for fundet af de mange mystiske guldgubber – små flade guldblikfigurer, der stammer fra pladsens storhedstid, 400-700 e.Kr. Man ved ikke, hvad gubberne har været brugt til, men måske de har været brugt som amuletter eller som offergaver i et tempel ved Sorte Muld. Der er fundet omkring 2500 guldgubber. På Bornholms Museum er der udstillet 1800 af disse.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Sorte Muld ligger umiddelbart sydvest for Svaneke. Tag turen op ad den gamle Krøblingevej fra Storegade/Østermarievej, eller gå fra de to gravhøje Bavnehøj og Sønderhøj ved Højevejen. Den nærmeste adresse er Højevejen 9, 3740 Svaneke. Der er skiltning fra de to høje.

Jættestuen Hallebrøndshøj ligger ved Korshøje. Den nærmeste adresse er Korshøje 12, 3740 Svaneke. Jættestuen ligger inde ad den markvej, der er over for adressen.

Kort over området