Lyngsmose - befæstet landsby

 
På en mark mellem Hover, Hee og No i Vestjylland fandt man omkring årtusindeskiftet sporene efter en jernalder-landsby, der i århundrederne omkring år 0 var befæstet med både vold og voldgrav. Man har ikke fundet direkte spor efter kampe ved Lyngsmose, men alene det faktum, at man har bygget en fæstningen som denne, vidner om, at det har været en tid præget af uro og krig.

Oplev ved Lyngsmose

  • Jernalderlandsbyen. Lyngsmose er i dag ’genskabt’, hvor den originalt lå. Man har dog ikke bygget hverken huse eller voldgrave, som de var engang, men derimod markeret husene og den omkringliggende vold som små forhøjninger på marken. På den måde kan man nemt forestille sig, hvordan landsbyen, der er på størrelse med en fodboldbane, har set ud.
  • Hjem for over 100. Der er registreret 15 langhuse og to små huse inden for Lyngsmose-befæstningen. Arkæologer regner med, at der har kunnet bo omkring 120-150 mennesker inden for befæstningens sikre mure. Langhusene var ofte indrettet sådan, at der var beboelse i den ene ende og stald i den anden.
  • Palisadeværket. Langs en del af jordvolden har man også bygget en 15 meter lang palisade-væg, som man mener, den har set ud, da man brugte befæstningen for 2000 år siden. Med både voldgrav, jordvold og palisadeværk har Lyngsmose været sikkert befæstet.
  • Naturpark. I området ned til Hover Å er der etableret et nyt natur- og friluftsområde, hvor man kan fiske, sejle i kano, overnatte i shelters og meget mere. Der er desuden flere broer over åer og vandløb, så man eksempelvis kan komme fra Lyngsmosefæstningen til gravhøjene Kvindhøje, der ligger nord for Hover Å.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Lyngsmosefæstningen ligger på adressen Lyngsmosevej 8, 6971 Spjald. Man kører ad gode grusveje derud. Ved fæstningen er der parkeringspladser.

Fra Lyngsmosefæstningen kan man desuden gå videre ned til Hover Å, hvor man via broen kan komme over til gravhøjene Kvindhøje.

Kort over området