Hoby - grave

 
Ved Hoby på Lolland boede i et par generationer lige før og lige efter år 0 en stormandsslægt med stor betydning og med specielle forbindelser til Romerriget.

Hobygraven blev fundet i 1920 og er det rigeste gravfund, der kendes fra Nordeuropa fra det 1. århundrede e. Kr. I nærheden er fundet en bebyggelse med huse, som skiller sig ud fra tidens sædvanlige bondegårde. Selvom gravstedet i dag ligger et stykke inde i landet, så var der i jernalderen vand næste helt op til området.

Oplev ved Hoby:

  • Stormandens grav. Graven, der fandtes her indeholdt en midaldrende mand. Han havde fået sit kostbare romerske drikkeservice med i graven sammen med en række mere personlige ejendele. Hovedstykkerne i graven er de to sølvbægre, der gengiver scener fra Homers Iliaden. På sølvbægrene er indridset navnet Silius – måske bægrenes tidligere ejer og måske en af Hoby stormandens kontakter.
  • Stormandens bebyggelse. Ikke langt fra findestedet for Hoby graven er fundet en bebyggelse fra samme tid med et stort langhus, som har været bygget på en slags terrasse og hævet over jorden. Det adskiller sig fra andre samtidige hus, og har tydeligvis været brugt af en betydningsfuld gruppe.
  • En brik i et magtens historie. Fra den tidlige jernalder lige før kr. f. og frem til middelalderens kristne konger kender vi en række arkæologiske fund af magtcentrer og stormandssæder på Sjælland og øerne. De har typisk domineret et større regionalt område gennem nogle generationer. Hoby stormanden er det ældste eksempel på en stormandsgrav. Ca. 200 år efter findes et rigt og magtfuldt center på Stevns og senere er der eksempler på fyrstesæder ved Tissø på Vestsjælland og Gl. Lejre syd for Roskilde.
Opdateret 04. februar 2020

FIND VEJ

Hobygravens findested ligger på Lolland. Hobyvej 12, Rødby.

Lokaliteten er markeret med en mindesten i et lille anlæg, hvor man kan læse om fundet på informationsskiltene.

Kort over Hobyvej