Iværksætteri puster liv i kunstvirksomheder over hele Danmark

23.11.2020
De Regionale Kunstfonde - Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond - har netop tildelt over 7 millioner kroner i støtte til i alt 43 projekter. Projekterne finder sted i hver en krog af landet fra Lolland-Falster i syd til Hjørring i nord.

I alt 43 projekter har i dag fået svar fra de Regionale Kunstfonde, som består af Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond, om, at de vil modtage støtte til at realisere deres projekter. 

”Projekterne spænder vidt fra en teaterkrønike på Lolland-Falster og et omrejsende trykkeri ved Svendborg på Fyn til musikundervisning med instrumenter, der finder inspiration i oldtiden, i Vejen i Syddanmark og festivalen "Alive Festival" i Thy.

Fælles for det væld af forskelligartede projekter, som de Regionale Kunstfonde støtter, er, at det er initiativer inden for kunst og kultur, hvor kunstvirksomheder indgår samarbejder med erhvervslivet, og hvor der er fokus på at udvikle, styrke og fremme en bæredygtig og nyskabende forretningsudvikling.  

Kulturminister Joy Mogensen, siger:

”I en tid, hvor rigtig mange af os oplever begrænsninger i den måde, vi er sammen med andre mennesker på, så er det virkelig positivt, at kunstvirksomheder og erhvervslivet går sammen om initiativer, der skaber nye oplevelser og fællesskaber for os alle. Det skaber vækst i kunstmiljøerne og i de små kunstvirksomheder, der samarbejder med erhvervslivet. Det er nye samarbejder, der skaber både håb og glæde, og det er der absolut brug for. Jeg er spændt på at følge de nye projekter, der kommer til spire frem rundt omkring i landet". 

I Øernes Kunstfond har bestyrelsen været begejstret over ansøgerfeltet til årets uddeling af støtte. Øernes Kunstfond modtog i alt 52 ansøgninger, hvoraf 13 projekter modtager støtte.

Formand Mette Blum Marcher, Øernes Kunstfond, siger:

”I Øernes Kunstfond er vi dybt optaget af at bidrage til at skabe økonomisk bæredygtige kunstvirksomheder. Blandt årets modtagere er der især lagt vægt på kreative samarbejder med det lokale erhvervsliv. Det gælder for eksempel udvikling af nye initiativer og tiltag i miljøer, hvor vi normalt ikke ser en stærk kobling mellem de kunstneriske vækstmiljøer, erhvervslivet og publikumsoplevelser. Det gælder for eksempel musikalske vandreruter i naturen med besøg hos lokale producenter, udvikling af kunstnerisk virksomhed i en nedlagt industrihavn og mobile litterære udgivelsesarrangementer. Vi gælder os utrolig meget til at se, hvordan udviklingen af de mange spændende, kunstneriske initiativer kommer til at styrke det tætte samarbejde med lokale erhvervspartnere- og miljøer.” 

De Regionale Kunstfonde oplever et stort engagement om at skabe nye gunstige koblinger mellem kunstvirksomheder og erhvervslivet, og i Den Jyske Kunstfond har man også modtaget mange gode ansøgninger i år. Den Jyske Kunstfond har modtaget i alt 68 ansøgninger, hvoraf 30 projekter nu har fået besked om, at de modtager støtte. 

Formand Frank Panduro, Den Jyske Kunstfond, siger:

”I Den Jyske Kunstfond har vi i år fået rigtig mange gode og meget forskelligartede ansøgninger. Det er tydeligt, at kreativteten blomstrer i Jylland. Det har coronaen ikke sat en stopper for. Derfor kan vi nu støtte 30 kreative, nyskabende projekter, der er skabt af ildsjæle og iværksættere, og som er med til at sætte gang i kulturen og erhvervslivet i den mærkelige tid, vi befinder os i. Det er godt at se, at lokale iværksættere i Jylland på ingen måde har tænkt sig at lade sig slå ud, og at det faktisk viser sig, at der er rigelig med gåpåmod, vilje og lyst til at sætte gang i nye projekter." 

Alt i alt modtog de Regionale Kunstfonde 120 ansøgninger inden fristens udløb, hvoraf i alt 43 projekter modtager støtte fra Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond. 

Eksempler på støttede projekter: 

”1944, Monica Wickfeld” – teater om en heltinde på Sydhavsøerne, 500.000 kr.

En omrejsende teaterkrønike i samarbejde med kommuner, erhvervsliv, foreningsliv og lokale på Lolland-Falster. I anledning af 75-året for Danmarks Befrielse aktualiserer krøniken godsejerfrue Monica Wickfeld, som blev ledende i modstandskampen i Danmark under 2. verdenskrig. 

”Sol Sammen 2021” – kunstnerdrevet udstillingssted i fiskerihavnen i Nexø, 100.000 kr.

Udstillingsstedet "Sol Nexø" på Bornholm vil forbedre rammerne for samarbejder mellem kunstnere og Bornholms lokale erhvervsliv, industri og borgerne. 

"KOMETEN" - et omrejsende trykkeri for unge på Fyn, 60.000 kr.

"KOMETEN" er en varevogn med en såkaldt riso-printer og dertilhørende trykkerimateriale, der rejser rundt til unge i og uden for Svendborg på Fyn for at lave intensive workshops og udgivelsesarrangementer, som kan skabe fornyet interesse for bøger og læseoplevelser i lokalområdet. 

"Verdensmålsgavlene i Midtjylland" – et internationalt kulturevent, 250.000 kr.

Det internationale kulturevent "Verdensmålsgavlene i Midtjylland" vil vare i 17 uger i 2021, og det vil involvere i alt 17 byer og landsbyer i otte kommuner. 17 kunstarter vil præsentere gavlværker med udgangspunkt i ét af FN's 17 verdensmål. 

Jenny Holzer fortællinger til BLIXENS i Gellerup – LED-værk til Gellerup, 200.000 kr.

Den internationalt anerkendte, amerikanske kunstner Jenny Holzer vil skabe et tekstbaseret stedsspecifikt LED-værk til bydelen Gellerup i Aarhus, der vil inddrage lokalmiljøets stemmer og skabe nye fortællinger i samspil med dem. 

Nyt kunstprogram på "Alive Festival" - Thisteds lokale kræfter skaber nyt kunstprogram, 250.000 kr.

Nyt kunstprogram på "Alive Festival" kurateret i samarbejde med et skarpt netværk af lokale og regionale kulturinstitutioner og præsenteret i samarbejde med lokale virksomheder i Thy. 

Se samlet liste over støttede projekter (Den Jyske Kunstfond) (pdf) 

Se samlet liste over støttede projekter (Øernes Kunstfond)(pdf)

Fakta om Regionale Kunstfonde

Alle medlemmer af de Regionale Kunstfonde - Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond - er udpeget af kulturministeren. De to kunstfonde uddeler hvert år cirka 7 millioner kroner. 

Den Jyske Kunstfond består af Frank Panduro, formand (iværksætter og koncertarrangør), Trine Jepsen (direktør for Schackenborg Fonden), Marianne Kalb (direktør i Kalb PR & Kommunikation), Lars Sennels (teaterdirektør på Vendsyssel Teater), Dorte West (regionsrådsmedlem i Region Midtjylland) og Jakob Bonderup (forstander på Engelsholm Højskole). 

Læs mere om Den Jyske Kunstfond

Øernes Kunstfond består af Mette Blum Marcher, formand (direktør på Guldagergaard, Internationalt Keramisk Center), Sarah Smed (formidlingschef og afdelingsleder på Forsorgsmuseet i Svendborg), Jacob Soelberg (CEO Nordic Artists Management) og Sinne Wils (leder af Fremtidsfabrikken og Fremtidsfabrikken II i Svendborg). 

Læs mere om Øernes Kunstfond 

Tilmelding til abonnementslisten "COVID-19"

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook

Yderligere oplysninger

For Den Jyske Kunstfond: Konsulent Sabrina Højbjerg, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

For Øernes Kunstfond: Chefkonsulent Gitte Beha Smed, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 11. marts 2022