Endnu flere seniorer bliver nu en del af "Hold Hjernen Frisk"

27.11.2020
I alt 17 biblioteker rundt omkring i landet har netop fået tilskud til aktiviteter, der skal inspirere seniorer til at holde hjernen frisk. Flere projekter fokuserer denne gang på litteratur- og naturoplevelser og på at engagere dem, der har brug for en h

I alt 17 biblioteker landet over har netop fået besked om, at de kan sætte gang i aktiviteter, der tilbyder fysiske og hjernestimulerende oplevelser til seniorer som en del af projektet "Hold Hjernen Frisk".

Projekt ”Hold Hjernen Frisk”, som har været i gang siden 2016, er et aktivitets- og formidlingsprojekt, der sætter forskningsbaseret viden i spil i nytænkende aktiviteter målrettet seniorer på blandt andet biblioteker og i idrætsforeninger.

Litteratur som vitaminer for hjernen

Fællesskab om litteraturoplevelser er den bærende, hjernestimulerende del i mange af de nye projekter. På Odsherred Bibliotek i Nordsjælland har man startet et projekt, hvor litteraturen skal være vitaminer for hjernen. Her skal seniorer med udgangspunkt i en bog deltage i ”samtalevandringer” og parvis vandre i naturen.

På Frederikssund Bibliotekerne kobler man poesioplæsning, der indbyder til ro og afstresning, med afslappende yogastillinger. Og på Vejle Bibliotekerne i Sydjylland kommer deltagerne til at gå ad litterære stier i Egtvedområdet for at udforske den lokale skøn- og faglitteratur om naturen.

Bevægelse i naturen

Træning og bevægelse i naturen er også en bærende del i mange af de nye ”Hold Hjernen Frisk”-projekters aktiviteter, hvor aktiviteten kan være for eksempel vandreture eller deciderede træningsprogrammer.

På Hedensted Bibliotekerne i Sydvestjylland kombinerer man naturtræningsøvelser med litteratur- og kulturoplevelser som "shared reading" og musikworkshop. Og på Gilleleje Bibliotek i Nordsjælland samarbejder man med blandt andet en borgerforening og et havefællesskab om at inkludere ensomme, gangbesværede og seniorer, som ikke er typiske kultur- og biblioteksbrugere. Her skal deltagerne sammen ud i naturen, men med mulighed for at bruge rickshaw-cykler til de mest gangbesværede, så alle kan være med.

Ud over litteratur og natur er sang og musik, hukommelses- og sanseøvelser og træning i digitale kompetencer også væsentlige elementer i flere af de 17 nye projekter. "Hold Hjernen Frisk"-projekterne skal både byde på aktiviteter til hovedet og til kroppen samtidig med, at der er fokus på de sociale relationer. Det er nemlig de tre elementer, der er helt essentielle for at holde hjernen frisk langt op i årene.

Fakta om "Hold Hjernen Frisk"

Nordea-fonden har støttet projekt "Hold Hjernen Frisk" siden 2016 med i alt 15 millioner kroner. "Bevægelse i Kulturen – kulturen i bevægelse", der er målrettet ansøgninger fra bibliotekerne, er én ud af fire forskellige indsatser i "Hold Hjernen Frisk".

Det er DGI og Slots- og Kulturstyrelsen, der står for projektet sammen med Dansekapellet og Sangens Hus frem til og med 2022.  

Læs mere om Hold Hjernen Frisk

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook

Yderligere oplysninger

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 26. januar 2022