Nye retningslinjer skal sikre bedre sagsbehandling

15.12.2020
Slots- og Kulturstyrelsen er i færd med at udgive en samling af faglige retningslinjer, der skal bidrage til en mere ensartet og gennemsigtig forvaltning, når det gælder behandling af byggesager på fredede bygninger.

En række nye, faglige retningslinjer gør det nu nemmere for alle at se, hvordan Slots- og Kulturstyrelsens vurderer ansøgninger om tilladelse til at lave bygningsarbejder på fredede bygninger. 

Samlingen af retningslinjer beskriver de mest typiske bygningsarbejder, som forekommer i de fredede bygninger, og man kan blandt andet læse mere om restaurering af bindingsværk, indretning af køkkener og ventilation af de fredede bygninger. 

De første 21 af i alt cirka 45 retningslinjer, som beskriver, hvordan Slots- og Kulturstyrelsens myndighedsbehandling for de fredede bygninger foregår, er netop offentliggjort på styrelsens hjemmeside, mens resten forventes at udkomme inden jul. 

Enhedschef Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

”I Slots- og Kulturstyrelsen ser vi det som en stor fordel, at bygningsejere, arkitekter og rådgivere nu bedre kan se, hvordan styrelsens myndighedsbehandling af de fredede bygninger foregår. Med de faglige retningslinjer skaber vi gennemsigtighed i vores forvaltning, så man som borger eller virksomhed har mulighed for at sætte sig ind i, hvad man som udgangspunkt kan forvente at få tilladelse til i en byggesag, hvis man ejer et fredet hus eller bygning. Det er vores forventning, at retningslinjerne giver et rigtigt godt grundlag for den dialog, vi har med ejerne i langt de fleste byggesager." 

Retningslinjerne bygger på erfaringer, som Slots- og Kulturstyrelsen blandt andet har indsamlet i forbindelse med bygningsfredningsgennemgangen, der fandt sted fra 2010 til 2016. Netop fredningsgennemgangen har givet styrelsen et særdeles godt overblik over, hvad man skal være særligt opmærksom på, når man arbejder med fredede bygninger. 

Indblik i byggesagsbehandling

I retningslinjerne kan man blandt andet få indblik i, hvad en ansøgning bør indeholde, hvordan styrelsen vurderer en ansøgning, og hvad man som udgangspunkt kan forvente at få lov og støtte til. Retningslinjerne beskriver også, hvordan man kan istandsætte og ombygge fredede bygninger og samtidig bevare deres fredningsværdier. 

De faglige retningslinjer er udviklet som et værktøj til sagsbehandling for Slots- og Kulturstyrelsens medarbejdere, men de henvender sig i høj grad også til fagfolk, myndigheder, ejere af fredede bygninger og andre med interesse for bygningsfredningsområdet. 

Fakta om retningslinjerne

Slots- og Kulturstyrelsen planlægger at udgive i alt omkring 45 faglige retningslinjer om behandling af byggesager på de fredede bygninger. Retningslinjerne er udarbejdet med input fra et eksternt ekspert- og brugerpanel bestående af blandt andet rådgivende arkitekter og ejere. Retningslinjerne udgives både som pdf og som trykte hæfter. 

De nye, faglige retningslinjer har før offentliggørelsen været forelagt Det Særlige Bygningssyn, der rådgiver Slots- og Kulturstyrelsen om bygningsfredningsmæssige spørgsmål. 

Læs de faglige retningslinjer

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook-siden "Kultur i Danmark"

Yderligere oplysninger:

Enhedschef Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 02. august 2022