Nordisk kultursatsning bygger bro til Canada

20.05.2022
I anledning af den store kultursatsning Nordic Bridges mødes nordiske og canadiske samarbejdspartnere i disse dage i Toronto til en fejring af kulturudvekslingen, der løber af stablen i Canada gennem hele 2022.

Scenekunst, visuel og digital kunst, kunsthåndværk og design, litteratur og film er blot nogle af de discipliner inden for nordisk kunst og kultur, som Nordic Bridges bringer til Canada i løbet af 2022. 

Med fokus på at fremme kulturudvekslingen mellem Norden og Canada, bliver der i løbet af året indgået forskellige kulturpartnerskaber på tværs af de deltagende lande, der omfatter Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Åland, der sammen med kuratorer og partnere fra Canada er en del af indsatsen. 

Den 18. – 19. maj mødes den officielle delegation, der bl.a. består af repræsentanter fra de nordiske kulturministerier og ambassader, med nordiske og canadiske kunstnere og samarbejdspartnere i Toronto for at fejre indsatsen, da den officielle åbning måtte aflyses pga. COVID-19. Gennem samtaler og netværksmøder, vil det bl.a. blive diskuteret, hvilken rolle kulturen kan spille ift. bæredygtighed.

Tværkulturelle samarbejder gennem hele året

Programmet for Nordic Bridges annonceres løbende på projektets hjemmeside, som en del af de enkelte kulturpartneres planlagte sæsonprogrammer, festivaler og ture, såvel som industri- og enkeltstående begivenheder.

Læs mere om Nordic Bridges og udforsk programmet

Eksempelvis er det Kgl. Bibliotek med projektet ”Arctic Imagination” iblandt de mange danske kunstinstitutioner og kunstnere, som drager til Canada i løbet af 2022. Et projekt, der sammen med den canadiske festival Ideas of North, The National Arts Centre og Canadian Museum of Nature sætter fokus på den forsvindende is i Arktis gennem fælles talks, koncerter og kunstudstillinger.

Også den danske musikgenreorganisation Tempi har indgået samarbejde med den anerkendte musikfestival Mundial Montreal. Her vil danske musikere få dedikeret plads i festivallens officielle showcase program, og dermed få mulighed for at oprette nye forbindelser til den canadiske musikindustri. P.t. er der annonceret over 30 projekter med dansk deltagelse – bl.a. dansekompagniet Kitt Johnson X-act, Teatret Gruppe 38, kunstneren Gudrun Hasle og forfatteren Mads Peter Nordbo. 

Fakta om den fælles nordiske kulturindsats

Nordic Bridges er den tredje fælles nordiske kultursatsning, som de deltagende landes kulturministre har initieret. Tidligere satsninger, som Nordic Matters i London og Nordic Cool i Washington, har vist sig om gode platforme til at skabe samarbejde mellem landene og vække omverdenens interesse for nordisk kultur. Slots- og Kulturstyrelsen yder rådgivning til danske og canadiske partnere i forbindelse med Nordic Bridges.

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent, Morten Nybo, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 20. maj 2022