Kunstprojekter i hele landet får luft under vingerne

24.11.2021
Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond har netop uddelt mere end 7 millioner kroner i støtte til i alt 43 kunst- og kulturprojekter, som finder sted i hver en region i landet fra Guldborgsund i syd til Læsø i nord.

De Regionale Kunstfonde, som består af Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond, har netop givet i alt 43 projekter den gode besked, at de modtager støtte til at realisere deres kunst- og kulturtiltag. 

Projekterne har alle det til fælles, at de består af samarbejder mellem kunstvirksomheder og virksomheder fra erhvervslivet, som har mod på at styrke og fremme en bæredygtig og nyskabende forretningsudvikling.  

De mange projekter spænder vidt fra en kunst- og kulturrute på Langeland og ”Sound Walks” på Ærø til workshops i forgyldning ved Guldborgsund, hvor kunstnere skal lære at forgylde og fremvise det helt særlige håndværk på Middelaldercentret Lolland-Falster i Nykøbing. Der er også støtte på vej til et nyt, bæredygtigt projekt om et fællesmagasin for fem regionale teatre i Region Midtjylland, som fremover får mulighed for at genbruge, låne og leje effekter og genstande fra magasinet til deres produktioner. 

I Øernes Kunstfond har årets ansøgerfelt vakt begejstring, og ud af i alt 48 ansøgninger modtager 14 projekter støtte. 

Formand Mette Blum Marcher, Øernes Kunstfond, siger:

”I Øernes Kunstfond har vi ved årets uddeling især lagt vægt på initiativer i miljøer, hvor vi normalt ikke oplever, at de kunstneriske vækstmiljøer og erhvervslivet står stærkt. Det ser vi for eksempel med projekter i Region Sjælland og på Fyn og øerne, hvor flere samarbejdsprojekter mellem kunstnere, kommuner og lokale erhvervsdrivende nu bliver sat i gang. I år kan vi se, at mange projekter har fokus på publikum og oplevelser. Det er rigtig spændende, for initiativer som de kunstneriske sommerkoncerter på Møn, Øhavs festival på havnekajen i Marstal og soundwalks for børnefamilier er med til at øge udbuddet af aktiviteter i det lokale kulturliv. Vi ser rigtig meget frem til at følge udviklingen i de mange kunst- og kulturprojekter det næste år.”

De Regionale Kunstfonde oplever et stort engagement om at skabe nye spændende koblinger mellem kunstvirksomheder og erhvervslivet, og i Den Jyske Kunstfond har bestyrelsen i år modtaget i alt 63 ansøgninger, hvoraf 29 projekter har fået besked om, at de modtager støtte. 

Formand Frank Panduro, Den Jyske Kunstfond, siger:

”Igen i år har vi i Den Jyske Kunstfond modtaget en masse gode ansøgninger, og vi er stolte over at kunne støtte 29 meget forskellige projekter, der alle har dygtige, talentfulde mennesker for bordenden. Den lokale forankring har været helt afgørende for Den Jyske Kunstfond, hvilket også ses tydeligt i de projekter, vi har valgt at støtte. Med fondens fokus på partnerskaber mellem kultur- og erhvervslivet er vi endnu en gang blevet bekræftet i, at vi er rigtig gode til at etablere tværfaglige partnerskaber, der bidrager til den kreative udvikling i Jylland. Vi er glade for at se, at det syder og bobler med nytænkende og kreative ideer fra lokale ildsjæle, erhvervslivet og kulturaktørerne, som er med til at gøre en stor indsats i nærmiljøet.”

Samlet set har Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond modtaget i alt 111 ansøgninger inden fristens udløb, hvoraf 43 projekter nu modtager støtte.  

Eksempler på støttede projekter: 

Kunstnernes Ø er en kunst- og kulturrute på Langeland (475.000 kr.) 

Langeland – Kunstnernes Ø er en kunst- og kulturrute i den langelandske natur, som er kombineret med besøg hos større kulturoplevelser, kunstnere, kunsthåndværkere og kreative iværksættere.

Forgyldningens kunsthåndværk før & nu i Guldborgsund (60.500 kr.) 

Det gamle håndværk forgyldning bliver aktualiseret, når fire kunstnere går i gang med
forgyldningsarbejdet på workshops, og på Middelaldercentret Nykøbing Falster kan publikum se med over skulderen.

Sommerkoncert med kammermusik på Møn (100.000 kr.) 

Møn Sommerkoncerter giver kulturelle og musikalske oplevelser med kammermusik på et internationalt, kunstnerisk niveau. Koncerterne finder sted i et unikt område af Danmark og med stor opbakning fra lokalsamfundet.

Ø-soundwalks for børnefamilier på Ærø (214.000 kr.)

I en række nye soundwalks, der tager børn og voksne med ud på en vandring i den
vilde ærøske natur, vil lytterne blive guidet af historiske kulturpersonligheder, som vækkes til live undervejs på ruten i en sanselig oplevelse.

Det Flyvende Teater i Billund (150.000 kr.)

Med rødderne fast forankret i Billund, vil ”Det Flyvende Teater” være synligt i lufthavnen og i byens rum, hvor borgere og turister får en række unikke oplevelser, der strækker sig ud over den tilhørende teatersal. Med konkrete projekter som teaterforestillingen ”Mågen” i Billund Lufthavns hangar vil de engagere et dansk og internationalt publikum gennem kulturelle og kunstneriske aktiviteter. 

Teatrenes Fælleslager i Aarhus (125.000 kr.)

Med en vision om at etablere et stort fælleslager til cirkulation af eksempelvis dekorationer og andre materialer imellem forskellige teatre begynder Aarhus Teater en undersøgelse af mulighederne for et fælles teatersamarbejde. Undersøgelsen skal afdække de miljø-, klimamæssige og økonomiske forhold forud for en fremtidig realisering af det bæredygtige tiltag, der skal gavne teatre i Region Midtjylland. 

Political Festival of Europe bliver afholdt i Mariager (200.000 kr.)

Med forankring i Jylland vil Political Festival of Europe lægge grundstenene til et solidt og kreativt kulturfundament. Årligt vil de danne rammerne for politiske debatter, diskussioner, taler og kulturelt indhold, der skal styrke demokrati og fællesskab i Europa. Festivallen er til inspiration for alle, men især kunst- og kulturinteresserede. 

Læsø Kunstfestival 2022 (50.000 kr.) 

Spændt ud over Læsøs nordkyst byder kunstfestivallen på en oplevelsessti, der består af værker skabt specielt til lejligheden. Værkerne, der bearbejder temaer relateret til naturen, bliver præsenteret i både solo- og fællesudstillinger og synliggør dermed det lokale kunstmiljø i øens højsæson. 

Se samlet liste over støttede projekter (Øernes Kunstfond)

Se samlet liste over støttede projekter (Den Jyske Kunstfond)

Fakta om de Regionale Kunstfonde

Alle medlemmer af Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond er udpeget af kulturministeren. De to kunstfonde uddeler hvert år cirka 7 millioner kroner. 
 
Den Jyske Kunstfond består af Frank Panduro, formand (iværksætter og koncertarrangør), Trine Jepsen (Trine Jepsen A/S), Marianne Kalb (direktør i Kalb PR & Kommunikation), Lars Sennels (teaterdirektør på Vendsyssel Teater), Dorte West (regionsrådsmedlem i Region Midtjylland) og Jakob Bonderup (forstander på Engelsholm Højskole).

Øernes Kunstfond består af Mette Blum Marcher, formand (direktør på Guldagergaard, Internationalt Keramisk Center), Sarah Smed (formidlingschef og afdelingsleder på Forsorgsmuseet i Svendborg), Jacob Soelberg (CEO Nordic Artists Management) og Sinne Wils (leder af Fremtidsfabrikken og Fremtidsfabrikken II i Svendborg). 

Læs mere om Den Jyske Kunstfond  

Læs mere om Øernes Kunstfond 

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook

Yderligere oplysninger:

Chefkonsulent Gitte Beha Smed, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 24. november 2021