Værebro Ådal - offersteder

 
Værebro Ådal har gennem mange tusinde år været et populært sted at bo. Det kan man se på de mange rige, arkæologiske fund, der er gjort i området. De første spor efter mennesker i området stammer fra stenalderen. Her er også bronzealderhøje med flotte gravgaver, våbendepoter, offerfund og rige bopladser fra jernalder og vikingetid.

Oplev i Værebro Ådal

  • Kong Svends Høj. Kong Svends Høj ligger på det højeste punkt i Smørum. Den er aldrig blevet arkæologisk udgravet, så man ved ikke præcis hvor gammel, den er, men det er med stor sandsynlighed en bronzealderhøj. Højene blev bygget som gravmonumenter over betydningsfulde personer. Ofte gemmer højene på flotte gravgaver.
  • Overblik over et enormt rituelt landskab. Tæt på Kong Svends Høj ligger en udsigtspost og formidlingsplatform - en slagspanoptikon, hvorfra man kan danne sig et overblik over de mange fund, der er gjort i området. Her kan man også se og røre kopier i beton af flere af de fantastiske fund, der er gjort. Betontavlerne er produceret med støtte fra Innovationsfonden.
  • Ofringer ved vadestederne. Flere steder i den gamle ådal har man gjort ofringer til guderne. Dyr, gaver og endda menneskeofre har været lagt i mosen i håb om en bedre høst, en sund familie eller en sikker rejse. Mellem Smørumnedre og Veksø er der opstillet syv skilte, der hver i sær fortæller om de fund, der er gjort.
  • Viksøhjelmenes findested. Det mest berømte fund fra Værebro Ådal er af to bronzealderhjelme med store, krumme horn og øjne i panden. Hjelmene blev fundet, da man i 40’erne gravede tørv i Brøns Mose lige vest for Veksø. De to 3000 år gamle hjelme kan i dag ses på Nationalmuseet.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Kong Svends Høj ligger tydeligt for enden af Kongeåsen i Smørumnedre. Fortsæt ud ad stien Kongeskrænten og få hele overblikket over ådalen ved det opstillede panoptikon. Nærmeste adresse er Kongeskrænten 1, 2765 Smørum.

Kort over området