Trelleborg - borg

 
På et næs omgivet af de to store åer Tude Å og Vårby Å ligger vikingeborgen Trelleborg, som er et af Danmarks mest storslåede fortidsminder. Trelleborg er bygget af kong Harald Blåtand omkring år 980. Borgen er den bedste bevarede vikingeborg i Danmark og den eneste, hvor der er fundet spor efter kamphandlinger.

Oplev ved Trelleborg

  • Kontrol over landskabet. Placeringen af en stor borg på dette sted har ikke været et tilfældigt valg for vikingerne. Borgen er på tre sider beskyttet af åerne Tude Å og Vårby Å. Disse har også fungeret som transportvej mellem borgen og Storebælt, der ligger tre kilometer væk.
  • Adgang til borgen. Fra østsiden er der i dag som i vikingetiden adgang til næsset og borgen. Her er borgen beskyttet af en forborg med vold og voldgrav, der afskærmer borgen fra fastlandet.
  • Kampplads. Der er tegn på, at Trelleborg har været under angreb. På gravpladsen findes der massegrave, og 19 af de pilespidser, der er fundet, var skudt ind i voldens yderside og porte. På borgen er fundet krigernes våben som f.eks. spydspidser, økser og pilespidser. Danmarks eneste bevarede vikingeskjold er også fundet på borgen. Fundene kan ses på museet ved Trelleborg
  • Borgens grave. På vejen ind til hovedborgen gennem forborgen passerer man gravpladsen. I gravene fandtes både mænd, kvinder og børn begravet - i alt 157 personer. Vikinger blev ikke så gamle, og den ældste person, der er begravet på Trelleborg, blev omkring 55 år. Gravene er markeret som små tuer.
  • Kongelig arkitektur. Ringborgen er bygget efter en stram arkitektur og symmetriske principper. Borgpladsen er delt op i fire lige store karréer og i hver af de fire karréer har ligget fire ens huse omkring en kvadratisk gårdsplads.
  • Borgens hus rekonstrueret. Uden for ringborgen er i 1942 bygget en kopi af et vikingehus, sådan som man dengang mente, de så ud. I dag ved vi, at huset ikke så helt ud som modellen. Størrelsen giver dog stadig et godt indtryk, så man kan gå ind i huset og forestille sig de mange mennesker, der kan have været forsamlet her. Inde på borgområdet er husenes stolper og vægge markeret med cement.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Trelleborg ligger ved Trelleborg Allé 4, 4200 Slagelse

Ved borgen ligger Trelleborg Museum, hvor fundene fra borgen er udstillet. Her er desuden café, toiletter og parkeringsplads

Kort over Trelleborg