Skuldelev - sejlspærring

   
Ved ’Peberrenden’ i Roskilde Fjord, tæt på Skuldelev, udlagde man i vikingetiden en sejlspærring, der skulle afholde fjendtlige skibe i at angribe Roskilde, der på dette tidspunkt var en af landets vigtigste byer.  Sejlspærringen blev lavet ved, at man sænkede fem gamle vikingeskibe på tværs af sejlrenden, så kun de mest stedkendte kunne navigere ind til byen.

De fem vikingeskibe, der udgjorde sejlspærringen, blev udgravet af Nationalmuseet i 1962. Da skibene varierer i både form og størrelse, har de givet arkæologerne et væsentligt indblik i skibsbyggeri og skibsfart i det 11. århundrede - altså den sidste del af vikingetiden - som er det tidsrum, skibene er dateret til.

OPLEV VED Skuldelev

  • Den vigtige vandvej. For vikingerne spillede skibsfart og sejlads en stor rolle både i forbindelse med handel og plyndringstogter. Roskilde Fjord har været en meget vigtig vandvej til Roskilde og ganske givet også Lejre, der ligger sydvest for Roskilde. Her havde den første danske kongeslægt ifølge de islandske sagaer sin kongsgård. Forestil dig, når du besøger Skuldelev, at store vikingeskibe kommer sejlende dig i møde på fjorden.
  • Vikingeskibene. De fem gamle vikingeskibe er i dag konserveret, samlet og udstillet i Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Flere af skibene er sidenhen blevet rekonstrueret af Vikingeskibsmuseet, og disse rekonstruktioner er nu en del af museets fartøjssamling. Blandt disse er Havhingsten fra Glendalough, der de seneste år er taget på sommertogter forskellige steder rundt i Nordeuropa.
  • Kølhøj. Nord for Skuldelev Havn – på den anden side af, hvor sejlspærringen har været – kan du se Kølhøj, den 14 meter høje bakke på den lille Kølholm. Skønt højen til forveksling ligner en gravhøj, er den naturligt skabt. Det skete for omkring 18.000 år siden, da smeltevandet efter den sidste istid dannede det spektakulære landskab, der er i området. Højen havde oprindelig en modpart i den nordlige ende af holmen, men den er blevet gravet væk, da man skulle bruge materialerne blandt andet til den nærliggende jernbanedæmning. 
Opdateret 06. februar 2020

Find vej

Sejlspærringen ved Skuldelev ligger omkring 5 km nordøst for landsbyen af samme navn. Fra Skuldelev kan du følge Strandvejen ud til Skuldelev Havn og yderligere ca 100 meter ud af markvejen nord for havnen. Nærmeste adresse er Strandvejen 74, 4050 Skibby.

Kort over Skuldelev