Østerbølle - Jernalderlandsby

 
Et stykke ude af en markvej fra nutidens landsby Østerbølle i Vesthimmerland finder man en fantastisk tidslomme. I et fredet område ligger resterne af en 2000 år gammel landsby, som har bestået af mindst ni langhuse og et antal småhuse. Den østlige del af landsbyen er aldrig siden blevet dyrket og derfor kan resterne af husene stadig ses som jordvolde.

OPLEV VED ØSTERBØLLE

  • En tidsrejse. De autentiske rester af landsbyens huse kan efter 2000 år stadig ses som tydelige jordvolde i overfladen. Jordvoldene er dannet af græstørvsmure, som var stablet op af husenes lerklinede vægge. At gå rundt mellem de sammensunkne huse er en enestående mulighed for en rejse tilbage i tiden.
  • Et landsbymiljø. Husene ligger i to rækker omkring et åbent område, som måske har været en fælles forte. Nord for landsbyen findes resterne af dens marker og udenfor det fredede område fandtes i sin tid flere huse, en brønd og en lille gravplads.
  • Hustomter. Træd indenfor de sammensunkne vægge og fornem husenes størrelse og indretning. I jordvoldene ses hulleren efter husets døre. I husene boede mennesker og dyr under samme tag. Menneskene i vestenden og dyrene i østenden.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Østerbølle jernalderlandsbyen ligger efter adressen Oldtidsvej 62, 9620 Aalestrup. Fra byen Østerbølle drejer man ud på oldtidsvej og kører ud til enden af markvejen.

Ved det fredede område er en lille vendeplads, hvor man kan parkere. Der er offentlig adgang til det fredede areal.

Kort over Østerbølle