Nivå - boplads

 
I stenalderen skar en række dybe fjorde ind i landet fra Øresundskysten. En af disse lå lige syd for det nuværende Nivå og Nivågård. Fjorden bød på perfekte omgivelser og muligheder for stenalderens befolkning. Langs den gamle fjordkyst er fundet mange spor efter bopladser. Fund af gravlagte individer fra jægergrupperne har gjort lokaliteten internationalt kendt.

Oplev ved Nivå

  • Skiftende landskaber. Landskabet ved Øresundskysten har ændret sig meget fra jægerstenalderen til i dag. Langs kysten udmundede flere store fjorde. Nivå-fjorden gik fire kilometer ind i landet. Når man står ved pladsen, kan man fornemme fjordmundingen ud mod Øresund og den lange fjordarm ind i landet. Ved Vedbæk lå en anden fjord.
  • Et attraktivt landskab for oldtidens mennesker. Mange fund og bopladser langs fjorden viser, at den var attraktiv at slå sig ned ved. Her kunne jægerne jage rådyr, kronhjorte og vildsvin i skovene, drive rusefiskeri i fjorden og fange sæler på Øresunds strande.
  • Et sted, hvor mennesker levede og døde for 7-8.000 år siden. På bopladsen er undersøgt spor efter fire små hytter, hvor gulvet var gravet ned i jorden. Inde i hytterne havde været ildsteder. Der er desuden fundet 12 grave på bopladsen. Jægerne havde ikke særlige steder til de døde, som vi har i dag, men boede sammen med dem. 
  • Et internationalt berømt fortidsminde. Begravelser fra jægerstenalderen er sjældne, så Nivå er internationalt kendt for sine grave. Skeletterne viser f.eks. at sundhedstilstanden var god, men at man sjældent blev mere end 35-40 år dengang.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Nivå-bopladsen ligger på Møllevej lige øst for banen og Møllevej 14, 2990 Nivå. Møllevej er en sidevej til Gammel Strandvej og tæt på Nivågård-museet.

Ved bopladsen er en lille parkeringsplads. Det er ikke tilladt at gå ind på marken.

Kort over Nivå