Guldager - gravhøje

  
I landskabet omkring Guldager nord for Esbjerg kan man finde adskillige mindre høje, der i den sene bondestenalder blev bygget som gravmonumenter over afdøde mænd og kvinder. Det er ofte fra fundene i denne slags grave, arkæologer henter deres viden om datidens samfund. Mellem år 2850 og 2400 f.Kr. blev der bygget mange tusinde af denne slags gravhøje, og omkring 4.000 af disse er bevaret den dag i dag.

Oplev ved Guldager

  • Gravhøje fra stenalderen. I og omkring Guldager ligger der over 750 gravhøje. I ca. 300 af disse har man gjort fund af genstande eller andre spor efter begravelser. De fleste gravhøje er med stor sandsynlighed op til 5.000 år gamle, men der kan være foregået efterbegravelser i højene i adskillige århundreder.
  • De fredede gravhøje. Flere af gravhøjene ved Guldager blev fredet allerede i 1904. Derfor er der så usædvanligt mange høje bevaret lige her. Andre steder har tidens tand og landmændenes brug af jordene betydet, at højene nu er forsvundet. Ved de fredede høje er rejst en sten, hvorpå der står FM - Fredet Mindesmærke.
  • Uberørte høje gemmer på ravskatte. De fredede gravhøje er aldrig blevet udgravet, så man kan ikke datere dem helt præcist. Da gravgaverne i den yngre stenalder ofte var meget ens, kan man dog godt gætte, hvad de intakte grave indeholder: Mændene blev ofte begravet med en stridsøkse, med forskellige lerkar og af og til med to store ravperler eller -knapper, mens kvinderne blev begravet med smykker – også ofte af rav – og lerkar.
Opdateret 17. februar 2020

Find Vej

Området ligger få kilometer nordvest for den lille by Guldager - lige syd for Breinholtgård Golf Klub. Kør ad Kokspangvej, og der vil være en mindre P-plads, hvor vejen møder Nordre Tobølvej. Nærmeste adresse er Kokspangvej 11, 6710 Esbjerg V.

Kort over Guldager