Galgebakke og Hashøj - gravhøje

 
Få kilometer syd for Slagelse, lige nord for Slots Bjergby, ligger de to gravhøje Galgebakke og Hashøj midt i marklandskabet. De to fredede høje blev etableret allerede i bronzealderen som gravmonumenter over vigtige personer i datidens samfund. Gennem flere tusinde år har man begravet folk i de gamle høje, og de mange begravelser og påfyldningen af mere jord og flere lag stenbelægning har gjort gravhøjene til to af de største på Sjælland.

Oplev ved Galgebakke og Hashøj

  • Bronzealderhøjen Galgebakke. Den store gravhøj blev grundlagt i ældre bronzealder (1700-1100 f.Kr.). Højen er så stor, fordi der igennem over tusinde år er blevet begravet mennesker her. På den måde er der bygget oven på højen, så den har taget til i både højde og omkreds. Da højen i 1945-1947 blev udgravet, kunne man se tre tydelige faser fra byggeriet. De seneste begravelser stammer fra yngre jernalder – omkring 2.000 år efter, højen blev etableret.
  • Galgebakke som rettersted. Navnet Galgebakke er ikke opstået tilfældigt. I gamle dage brugte man den gamle høj til rettergange, hængninger og lignende. Sidste gang, Galgebakke var i brug, var så sent som i 1847, hvor to personer blev halshugget. I toppen af den gamle gravhøj har arkæologer fundet talrige skeletter fra de hængte og halshuggede.
  • Den intakte Hashøj. Bronzealderhøjen lige ved siden af det gamle rettersted ligger næsten som en identisk tvilling til Galgebakke. Hashøj har aldrig været udgravet, så man ved ikke lige så meget om, hvad gravhøjen gemmer på at grave, skeletter og gravgaver. Men det er dog sandsynligt, at højen på samme måde som Galgebakke har vokset sig større gennem tiden.
  • Markante landskabselementer på egnen. Galgebakke og Hashøj er blandt de allerstørste gravhøje på Sjælland og ligger som de fleste andre gravhøje synligt og markant i landskabet. Hashøj har da også givet navn til den gamle Hashøj Kommune, ligesom vejen, der fører lige forbi de to høje, hedder Galgebakkevej mod nord og Hashøjvej mod syd.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Kører man ad Galgebakkevej fra nord eller ad Hashøjvej fra Slots Bjergby i syd, når man ikke overraskende frem til de to høje. Højene er meget markante og ligger næsten helt ud til vejen. Der er parkeringsplads ved Galgebakke, og en trampesti fører de sidste meter over marken til Hashøj. Nærmeste adresse er Hashøjvej 15, 4200 Slagelse.

Kort over området