De Regionale Kunstfonde støtter 47 lokale projekter

28.11.2023
Med hjælp fra De Regionale Kunstfonde bliver 47 nye kunst- og kulturprojekter ført ud i livet i 2024. Projekterne er spredt rundt i landet, og i år udforsker mange en spændende kobling mellem kunst, kultur og natur.

De 47 udvalgte kunst- og kulturprojekter modtager samlet ca. 7 mio. kr. i støtte fra De Regionale Kunstfonde, som består af Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond. Fondene støtter udviklingen af kunstmiljøer og kunstvirksomheder og har særligt fokus på, at kunststøtten når ud i hele Danmark.

Bestyrelsesleder Jakob Bonderup, Den Jyske Kunstfond, siger:

”Årets ansøgningsrunde i Den Jyske Kunstfond viser en åbenlys øget interesse for at ansøge sammenlignet med sidste år. Vi ser også en større geografisk spredning i ansøgningerne, samtidig med at en større andel af ansøgningerne baseres på mere solide og konstruktive kunstneriske partnerskaber.”

Bestyrelsesleder Sarah Smed, Øernes Kunstfond, siger:

”I Øernes Kunstfond ser vi mange spændende projekter med krydsbefrugtninger mellem kunst, kultur og natur. Flere projekter kredser om både borgerinddragelse og sociale fællesskaber. Der er ambitioner, nytænkning og kvalitet i både store og små projekter.”

Eksempler på støttede projekter

Den Jyske Kunstfond har bl.a. støttet ’Naturvidenskaben – besøgt af et andet blik’, hvor kunstneren Birgit Bjerre over tre uger vil arbejde med tegninger og objekter i Naturhistorisk Museums offentligt tilgængelige lokaler i Aarhus.

I Rold Skov gennemfører udstillingsstedet Fraktal i Skørping projektet ’Biotopia - Ventesal for kunst og poesi’, en udstilling og mødested med inspiration i skoven, hvor kodeordet er sameksistens.

I Esbjerg vil ’Folk og Fæstival’ præsentere bands og artister inden for nichemusikken, herunder folk-, roots-, word- og hybrid-genrer, og vil samtidig skabe en sammenhæng mellem kulturelle aktører i Esbjerg.

Øernes Kunstfond har bl.a. støttet lyd- og vandre-teaterforestilling ’Vi, de druknede’ i Marstal, der arrangeres af BaggaardTeatret med udgangspunkt i Carsten Jensens roman.

’Jord, Himmel og Måne’ er et eksperiment med kunst og arkæologi, hvor tre såkaldte ’Måneborde’ vil udgøre en kunstnerisk fortolkning af begrebet tid. Kunstværket er skabt af billedkunstner Christian Vind og skal indgå i vandreruten Tidslinjen i den nye bydel Køge Nord.

På Bornholm bliver Østermaries Lokalarkiver gjort levende i et tværæstetisk kunstprojekt med lyd og billeder skabt af fotokunstner Anne Lass og lyd-dokumentarist Jon Hallur i en workshop for unge, samt gennem en sommerudstilling og lydvandring i byen.

Fakta om De Regionale Kunstfonde

Øernes Kunstfond støtter 19 projekter, mens Den Jyske Kunstfond støtter 28 projekter. Alle medlemmer af Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond er udpeget af kulturministeren. De to kunstfonde uddeler hvert år cirka syv millioner kroner.

Se samlet liste over projekter støttet af Den Jyske Kunstfond og læs mere om fonden

Se samlet liste over projekter støttet af Øernes Kunstfond og læs mere om fonden

Yderligere oplysninger:

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 28. november 2023