2. Projekthistorik

Projekt 100 lektiecaféer strækker sig fra perioden efteråret 2006 til og med november 2009. Kulturministeriet og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration indgik i efteråret 2006 en samarbejdsaftale (bilag 3), med det formål at styrke bibliotekernes arbejde med integration. Første resultat af aftalen var en støtteordning, kaldet “lektiehjælpspuljen”, hvor folkebiblioteker og skolebiblioteker kunne søge Styrelsen for Bibliotek og Medier om økonomisk tilskud til at oprette og drive lektiecaféer for tosprogede og andre interesserede børn. Projektets overordnede mål var primært at få oprettet 100 lektiecaféer og sekundært 40 udvidede lektiecaféer.

Gennem de tre år er den daglige projektledelse blevet varetaget af Statsbibliotekets BiblioteksCenter for Integration, under en styregruppe bestående af repræsentanter fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Styrelsen for Bibliotek og Medier og Statsbiblioteket.

Når et bibliotek har modtaget en bevilling, har bevillingen været til rådighed i 1 år. Herefter følger et krav om afrapportering og indsendelse af regnskab til Styrelsen for Bibliotek og Medier. Derudover har bibliotekerne i den 1-årige projektperiode løbende skulle dokumentere antal brugere, lektiehjælpere og åbningstider over for BiblioteksCenter for Integration, Statsbiblioteket.

Projekt 100 lektiecaféer åbnede formelt med lancering/pressemøde på Nørrebro Bibliotek, med besøg og taler af daværende kulturminister Brian Mikkelsen og integrationsminister Rikke Hvilshøj i november 2006. Kort tid efter begyndte de første ansøgninger at tikke ind, og i løbet af 2007 blev der givet tilsagn til 44 basiscaféer og 9 udvidelser. Resultatet for 2008 var på 18 basiscaféer og 6 udvidelser, og for 2009 (fra januar til midt oktober, hvor puljen lukkede) var resultatet 68 basiscaféer og 20 udvidede. I alt er der givet tilsagn til 130 basiscaféer og 35 udvidede lektiecaféer.

Fra puljens begyndelse har skolebiblioteker kunne søge puljen i samarbejde med et folkebibliotek, men i foråret 2009 besluttede styregruppen at gøre det muligt for et skolebibliotek at søge puljen alene.

I juni 2009 nåede projektet målet om de 100 lektiecaféer. Som konsekvens heraf dalede pengepuljen, og det blev i september 2009 besluttet at sætte en deadline for ansøgninger til basiscaféer til d. 15. oktober. Den 27. oktober blev også puljen til udvidelser lukket. Status blev på i alt 35 udvidede lektiecaféer, hvilket er fem udvidelser fra projektets mål om 40 udvidelser.

Projekt 100 lektiecaféer sluttede formelt set d. 30. november 2009. Men det betyder ikke enden for lektiecaféerne. Indtil videre har over 70 % af bibliotekerne valgt at føre lektiecaféen videre i bibliotekets drift, når deres 1-årige projektperiode er udløbet. Det vidner dermed om et stort ønske blandt bibliotekerne om at fortsætte lektiecaféerne, og forhåbentligt vil biblioteker og skolebiblioteker også fremover være i stand til at finde ressourcer til at videreføre caféerne.

Billede fra lektiecaféen på Farum Bibliotek

 

Denne side er kapitel 2 af 9 til publikationen "130 lektietilbud på tre år - Succes og synlighed p� biblioteker og skoler".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/rapporter_oevrige/lektiecafe2010/index.htm
© 2010