Velkommen til fremtidens digitale børnebibliotek: pallesgavebod.dk

Gitte Beha Smed

De danske folkebiblioteker præsenterer i marts 2010 for første gang nogensinde et nationalt digitalt børnebibliotek – pallesgavebod.dk. Visionen for det digitale børnebibliotek er at tilbyde børnebrugerne sømløs adgang til alle tænkelige medier, digitale såvel som fysiske, i et sammenhængende univers der på en og sammen tid åbner for oplevelser, leg, fordybelse og tidsfordriv.

Visionen

Projektets vision for et nyt tidssvarende børnebibliotek er stærkt fokuseret på de digitale muligheder. Bibliotek og Mediers direktør Jens Thorhauge siger: - Vi har sat arbejdet med et nyt biblioteks websted for børn i søen fordi vi vil give børnene et tilbud, der er helt up to date med de muligheder der er i den digitale teknologi. Det skal være så sjovt og kreativt et univers at børnene bliver suget ind i det. Det skal være let for dem at bruge medierne og de skal kunne gøre det sammen - og reagere på dem. Målet er at fastholde danske børn som biblioteksbrugere fordi det udfordrer dem på den gode måde – og er intet mindre end berigende for deres liv.

Karaktererne i Palles Gavebod

Palles Gavebod er en butik der ejes af Palle, og er befolket af seks meget forskellige karakterer. Karakterernes samlede funktion er at skabe en uhøjtidelig og humoristisk ramme om websitets indhold. I et interview med den grønne figur John-John fra Aabybro af forfatteren Sanne Munk Jensen får man et indtryk af karakterernes stil og tone. Adspurgt om sin erhvervs- og uddannelsesmæssige baggrund, svarer han: - Jeg er faktisk født med det, man kalder en tone i livet. Det betyder, at jeg bare kan synge alle de sange, der findes, og så lyder det bare helt perfekt. Altså, jeg tror, jeg kan alle sange i verden, og hvis der alligevel er en sang jeg ikke lige kender, så skal jeg bare lige høre den en gang, og så sidder den der bare. Inde på harddisken. Jeg skriver også mine egne tekster. Og så er jeg også sådan okaygod til at bage, hvis jeg selv skal sige det.

Hovedredaktør af pallesgavebod.dk, Klaus Støvring, fortæller om Copenhagen Bombays arbejde med at give figurerne de helt rigtige personligheder: - Det er altid svært i starten at fastsætte deres personlighed og få dem til at reagere ifølge den personlighed. Det tager noget tid at afprøve deres reaktioner. Men nu tror jeg, den er der, og jeg tror, det bliver meget bedre end det tidligere forslag, Pissegratis, fordi Palles Gavebod er dybere og har flere facetter. Mere humor, meget mere humor.

Palles Gavebod: logo

Universet Palles Gavebod

Når Palles Gavebod åbner den 26. marts tilbyder portalen ud over en række standard muligheder som søgning, værkvisning osv., to temaer og op mod seks faglige medieindgange. Redaktionerne kan oprette lister med favoritter, anbefalinger, anmeldelser, nyheder og artikler, og systemet kan generere automatiske lister over Andre Der Har Lånt og Af samme forfatter. Bibliotekerne får deres egen side og egen kalender, samt adgang til at oprette klubber og nyheder. Børnene kan oprette egen profilside med favoritter og interesser og klubber og boltre sig med ratings, shareknapper og kommentarer. Når man giver sig i kast med Palles univers, støder man på quizzer, polls og adskillige fora – men ikke på Palle selv. Derimod dukker hans kumpaner hele tiden op i små film og hjælpefunktioner, og kommer med slagkraftige statements overalt på sitet.

Det traditionelle relationelle bibliotek skal ikke erstattes af ren teknik. Palles Gavebod er forankret i det fysiske bibliotek, via materialerne og integration i det fysiske biblioteksrum, eksempelvis med de skiftende temaer. En af hovedtankerne i Palles Gavebod er også at favne så mange af bibliotekets aktiviteter som muligt, for eksempel interessefællesskaber som læseklubber eller Den Hemmelige Loge.

En formidlingsrevolution

For Copenhagen Bombay er arbejdet med børnesitet en stor opgave. I afdelingen for cross-media produktioner, hvor arbejdet med at løfte udviklingen af børnesitet er placeret, er Palles Gavebod den største opgave hidtil. Her er entusiasmen og glæden ved at samarbejde med bibliotekerne enorm, og visionen er intet mindre end at skabe en revolution, eller som Klaus Støvring formulerer det:
- Børnesitet er en revolution, der på sigt vil præge børneformidlingen på bibliotekerne og på nettet med en enorm vilje og tro på, at bibliotekerne er fuldstændig uundværlige for den danske kultur, bevidsthed og interesse for verden.

Mindre end en revolution kan også gøre det, men målet er naturligvis, at børnesitet vil blive inspirationskilde for arbejdet med udvikling af det samlede folkebibliotek, så alle borgere, store og små, på sigt får glæde af, at de teknologiske muligheder er åbne for grænseløs adgang til alle medier.

Palles Gavebod: grøn figur

 

Denne side er kapitel 9 af 14 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/1/index.htm
© 2010