Kultur for alle

Anne-Kristine Mortensen

Børnekulturens Netværk fyrer op under kedlerne

Kulturministeren offentliggjorde den 2. december 2009 strategien Kultur for alle. Her betoner ministeren betydningen af det første vigtige møde, børn har med kunst, kultur og kulturarv, og betydningen af at inddrage børn som kulturbrugere. Børnekulturens Netværk (BKN) er ministerens rådgivende organ i forhold til børn, kunst og kultur og er i fuld gang med at realisere de mange forslag, der ligger inden for BKNs rammer.

De regionale kulturaftaler er et vigtigt redskab, når Kultur for alle skal realiseres. BKN samarbejder her med de kulturregioner, som har børn og unge med i deres kulturaftaler – noget, de allerfleste har. Det er BKNs erfaring, at kommunerne efterspørger viden om, hvordan man optimerer samarbejdet på tværs af kommunerne og med staten. BKN arbejder for et bedre overblik over de muligheder, kommunerne har for at samarbejde med staten på børnekulturområdet.

Inden påske kommer BKN med en treårig strategi og en handlingsplan for resten af året. Ud over et overordnet fokus på inklusion vil BKN bl.a. gennem konkrete tiltag som publikationer og en relancering af Børnekulturportalen (www.boern-ogkultur.dk) sikre videndeling og synlighed for børne- og ungekulturen, ligesom indsatsområder som unge, familien og interkultur skal sætte et særligt fokus på udvalgte brugergrupper og emner.

Inklusion og interkultur

Budskabet i Kultur for alle er klart: Alle i Danmark skal have mulighed for at få ejerskab til vores fælles kultur og kulturarv. Og alle i Danmark skal have mulighed for at få adgang til relevante og vedkommende kulturtilbud. Dette følger BKN op ved overordnet at påpege betydningen af inklusion og mødet mellem børn, kunst og kultur.

BKN ønsker at sætte interkultur, interkulturelle kompetencer og inklusion på dagsordnen – både hvad angår mangfoldighed som en menneskelig, kunstnerisk og kulturel ressource. Børn og unge skal have mulighed for: At kommunikere gennem kulturelle udtryksformer; interaktivt gennem forskellige medier at formidle kunst og kultur; at sætte sig i andres sted; udvise respekt og anerkendelse; indgå i nye grupper; samarbejde med mennesker med en anden baggrund end én selv – i det hele taget at se mangfoldighed som en ressource og kunne handle selvstændigt og refleksivt i komplekse, uforudsigelige situationer.

Interkultur er en del af fundamentet for den sammenhængskraft, der er grundlæggende for vores demokratiske samfund. Dette er et fælles ansvar.

Familien

Kultur for alle nævner eksplicit familiens ansvar for dannelse, og derfor satser BKN bl.a. på familien som en vigtig og samlet kulturbruger. Når frøene til kulturel dannelse sås i familien, er det vigtigt at satse på forsøg og projekter, der introducerer kultur for familien. BKN vil synliggøre kulturelle initiativer for familien ved at iværksætte enkelte forsøg, men især gennem videndeling og best practice-eksem-pler.

Kulturpasprojektet i Frederikssund Kommune, som var en af BKNs modelkommuner i 2007-2009, er et godt eksempel på best practice. Her får børn i 4. klasse gratis adgang til udvalgte kulturinstitutioner med rabat for forældrene for at sikre, at børnene møder kunst og kultur. Et pas fra de deltagende kulturinstitutioner og medfølgende opgaver supplerer og stimulerer oplevelserne. Den indirekte kontakt til familierne gennem skolernes vante kanaler og kontaktpersoner sikrer en høj grad af tillid mellem parterne, og tilbuddet når også ud til ’kulturfremmede’ hjem, som traditionelt set ikke selv opsøger kunst og kultur.

Netop tilliden mellem familierne og kulturinstitutionerne blev styrket i modelprojektet fra Vordingborg Kommune, hvor man gennem sundheds- og dagplejen skaber en personlig kontakt, hvor familierne bogstavelig talt er på hjemmebane. I denne forbindelse blev familierne introduceret til en kulturkuffert, der fyldt med leg og effekter stimulerer børnenes sproglige og kulturelle udvikling og motiverer forældrene til at opsøge kulturelle tilbud i nærområdet. Ud fra disse positive resultater vil BKN satse på at videreudvikle erfaringerne gennem nye samarbejder og forsøgsprojekter.

Unge

I Kultur for alle opfordres BKN til at analysere udfordringerne i at arbejde med unge som målgruppe i forhold til kunst og kultur. Dette arbejde er nu udmundet i en omfattende rapport. Rapporten giver en række anbefalinger, der bl.a. beskriver, at unge ønsker flere ungdomskulturhuse, indflydelse og flade strukturer, netværk og sociale fællesskaber.

I kølvandet på rapporten er der iværksat enkelte forsøg i samarbejde med kommunerne. Et eksempel er Forsøg i Radiatorfabrikken i Herlev Kommune. Projektet er målrettet unge i alderen 15-25 år og sætter fokus på kulturudvikling i ungdomskulturhuse. Det sker gennem en vurdering af, hvad der skal til for, at unge kan mødes på tværs af grupperinger, gennem kompetenceudvikling af medarbejderne og gennem ungetopmøder på Radiatorfabrikken med unge, medarbejdere og samarbejdspartnere fra ungdomskulturhuse i Hovedstads- og Øresundsregionen og resten af landet.

Børnekulturportalen

I Kultur for alle beder kulturministeren BKN om en relancering af Børnekulturportalen – portalen for voksne, der arbejder med børnekultur. Portalen skal være de professionelles og de engagerede voksnes primære kilde til viden og inspiration om børnekultur.

Børnekulturportalen, som har eksisteret siden 2002, er nu klar i en opdateret version med nyt design og nye muligheder for brugerne. Portalen vil blandt andet stille en række ’kulturværktøjskasser’ til rådighed for kommuner og kulturinstitutioner, der ønsker at iværksætte kulturtiltag for børn og unge.

På den nye portal er der lagt op til brugerinddragelse og erfaringsudveksling mellem brugerne. Der er en projektbank, hvor lokale børnekulturprojekter bliver præsenteret til inspiration for andre, og brugerne får mulighed for at kommentere og diskutere udvalgte temaer, projekter og artikler.

Portalen er udviklet på baggrund af brugerundersøgelser, som viser, at brugerne efterspørger et virtuelt sted at mødes om børnekultur, dele erfaringer, danne netværk og tage kontakt til eksperter og potentielle samarbejdspartnere. Se portalen på www.boernogkultur.dk

BØRN RUM FORM

Et af de temaer, som Børnekulturportalen sætter spot på, er arkitektur og design. BKN sætter med en ny bog særligt fokus på formidlingen til børn og unge med bud på, hvordan arkitektur og design kan få en central plads i børn og unges dagligdag.

Den nye bog, BØRN RUM FORM, indeholder artikler af fagfolk og interviews med toneangivende arkitekter, designere og erhvervsfolk, der giver deres bud på, hvordan arkitektur og design kan gøres vedkommende for børn og unge. Praktiske eksempler fra forskellige projekter viser, hvordan der arbejdes med børn, arkitektur og design rundt omkring i landet. BØRN RUM FORM henvender sig til skoler, institutioner og fagfolk med interesse for arkitektur og design. Men den kan også bruges af forældre, der gerne vil have gode idéer til, hvordan de kan åbne børnenes øjne for arkitektur og design. Bogen er gratis og kan bestilles hos Børnekulturens Netværk via mail: bkn@bo-ernekultur.dk

Ligesom BØRN RUM FORM og børnekulturportalen er konkrete bud på videndeling og synliggørelse, er BKN interesseret i, at alle fokusområder skal bidrage til børne- og ungekulturen i kommunerne og dermed understøtte visionen om Kultur for alle. BKN arbejder for, at alle børn og unge inkluderes i fællesskabet og møder kunst og kultur i deres hverdag. Derfor fyrer BKN op under kedlerne og præsenterer inden længe en ny treårig strategi og en etårig handlingsplan.

Foto fra Børnekulturhuset i Århus
Bygamok2. Modelkommuneforsøg i Århus Kommune.
Foto: Børnekulturhuset i Århus

Foto fra Lektiecaféen i Farum
Foto fra Lektiecaféen i FarumFoto fra Lektiecaféen i Farum  

 

Denne side er kapitel 5 af 14 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/1/index.htm
© 2010