bibliotek.dk - brugerundersøgelse og udviklingsplan

Leif Andresen

Brugerundersøgelse 2009

Brugerundersøgelsen blandt bibliotek.dk brugerne blev gennemført septemberok-tober 2009 som et skema på bibliotek.dk. Den viser ikke store ændringer siden undersøgelsen året før. Brugernes tilfredshed med produktet er fortsat stor: 93 % svarer “Meget god” eller “God” som den samlede vurdering af bibliotek.dk og under 1 % “Dårlig” eller “Meget dårlig”.

Aldersspredningen hos brugerne er stor. Brugere mellem 20 år og 69 år er overrepræsenterede, mens børn og ældre er underrepræsenterede i forhold til landsgennemsnittet. Hovedstaden og Sjælland er overrepræsenterede i forhold til resten af landet, og kvinderne er overrepræsenterede i forhold til mændene – begge dele afspejler en tilsvarende ’skævhed’ i biblioteksbrugen.

Søgning og bestilling er i centrum. Bøger, artikler og musik er det der bestilles mest. Dvd og video stiger år for år – nu bestiller 35 % ofte eller af og til disse.

Brugerne opfatter tilgængelighed som det væsentlige. Det giver sig f.eks. udtryk i ønsker i form af effektive bestillinger og i form af digitalisering af materialer.

Mere end 3500 personer besvaret mindst ét spørgsmål; 2815 har besvaret alle spørgsmål. Der er 3885 kommentarer på de åbne spørgsmål. De giver først og fremmest gode input til nye funktioner samt forbedringer, men kan også medvirke til forklaring på nogle af undersøgelsens øvrige resultater og give idéer til hvor der skal informeres yderligere. Se rapporten: www.danbib.dk/index.php?doc=bibdkstatistik#brugerundersoeg

Udviklingsplan 2010

Udviklingsplan 2010 for bibliotek.dk har været til offentlig høring november 2009 med stor opbakning i høringssvarene. Der er i 2009 arbejdet med en ny brugergrænseflade for bibliotek.dk – den skal ud over rampen i 2010.

Stavehjælp videreudvikles med danske bøjningsformer og stavehjælp på engelsk.

Brugerundersøgelserne viser interesse for at få alt materiale i digital form. I 2010 kommer poster fra netmusik.dk i bibliotek.dk og videresøgning udvides med flere muligheder for at videresøge på f.eks. emner eller titler.

Der er et udbredt ønske blandt slutbrugerne om at kunne følge sin bestilling på samme måde som når man bestiller via nettet og kan se hvor langt bestillingen er. Der skal alene præsenteres de data, som opsamles i forvejen.

Der vil ske en implementering af den nationale løsning for brugerskabte data. I løbet af 2010 skal anvendelse af anmeldelser og ratings analyseres nye muligheder som f.eks. tagging og lister overvejes.

Videreudvikling af brugen af Andre der har lånt, f.eks. kombinationer med personlige profiler, mulighed for at se mest ratede, højest ratede osv. Andre muligheder for at udvikle faciliteter ud fra opsamlede data om brugeradfærd holdes under opsigt.

Der vil ske en løbende udvikling af mulighederne via Mit bibliotek.dk efter login.

Idriftsættelsen af NemId (den nye digitale signatur), som er en forudsætning for NemLogin, er udsat til juli 2010. Derfor bliver næste trin at WAYF-login giver adgang til bibliotek.dk.

Det gøres muligt at se eget biblioteks poster først i bibliotek.dk. Som overbygning på dette projekt planlægges en mulighed for at præsentere lokal information, som sammen med integration til lokale udlånsdata vil kunne bruges som lokal brugergrænseflade.

Se lånerstatus, forny og annuller via bibliotek.dk blev sat i drift i september 2009 i alle folkebiblioteker ventes på i løbet af foråret. Når lokalsystemerne tager funktionerne i brug og når konceptet om Åbne biblioteker – også på afstand bliver implementeret kommer der flere projekter.

I efteråret blev der igangsat et projekt om mobil platform med funktionerne se udlånsstatus, forny og annuller samt se åbningstider. I forlængelse heraf forberedes søgning og reservering i bibliotek.dk via mobiltelefon.

Høringsoplæg, høringssvar, den underskrevne aftale om udviklingsplanen samt en løbende opdateret version af bibliotek.dk udviklingsplan 2010 kan ses på styrelsens hjemmeside.

 

Denne side er kapitel 4 af 14 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/1/index.htm
© 2010