Dansk open access-netværk en realitet

Lise Mikkelsen

Open access handler om at skabe fri adgang til videnskabelig publicering, og Dansk open access-netværk blev etableret på et seminar den 9.-10. september 2009. På det indledende seminar deltog 14 personer fra syv universiteter og Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF).

Dansk open access-netværk har modtaget støtte fra DEFF. Netværket forventes at skabe øget samarbejde, øget videndeling og kompetenceudvikling blandt ansatte på bibliotekerne, som arbejder med open access og relaterede problemstillinger. Formålet med open access-netværket er at:

  1. Sikre videnspredning om open access mellem bibliotekerne 
  2. Sikre videnspredning om open access i Danmark 
  3. Støtte DEFF’s programområde informationsforsyning i dets open access-aktiviteter 
  4. Støtte og deltage i Knowledge Exchanges (KE’s) aktiviteter på open access-området 
  5. Sikre sammenhæng mellem DEFF’s og KE’s aktiviteter og planer i forhold til universiteterne og forskningsinstitutioners muligheder og betingelser

Ved det danske open access-netværks etableringsmøde var der plads til både diskussion, videndeling og eksterne oplæg. Først og fremmest diskuterede medlemmerne, hvordan netværket skal fungere og kommunikere via sit website open-access.dk.

Open-access.dk

En vigtig kilde til både videndeling og kommunikation er websitet open-access.dk. Netværket er ansvarligt for at etablere og vedligeholde websitet, og derfor blev de overordnede retningslinjer for Danmarks kommende website om open access diskuteret. Derudover besluttede netværket at nedsætte en redaktionsgruppe, som skal være ansvarlig for at definere indholdet af og designet på websitet. Den internationale open access-uge (uge 43) var målet for lanceringen af open-access.dk, som indeholder en blog, status på open access på universiteterne, nyheder og information om, hvad open access er. Websitet forventes at blive udvidet gradvist, og den danske udvikling kan følges på open-access.dk.

Easy access = open access

Professor Steen Markvorsen, Danmarks Tekniske Universitet, fortalte om vejen fra idé til publikation. For Steen Markvorsen er ’easy access’ ensbetydende med ’open access’. Ud over den øgede tilgængelig var nogle af fordelene, set fra en forskers synsvinkel, at open access er med til at sikre gennemsigtighed i forskningsprocessen, muliggør inspiration på tværs af fagdomæner, sikrer mere effektive kommunikationsrutiner og giver mulighed for effektivisering af peer review-processen. Oplægget var spændende og inspirerende og gav anledning til ivrig debat.

Open access i indland og udland

Flere af medlemmerne i open access-netværket deltager i open access-aktiviteter internationalt såvel som nationalt. Anne Sandfær, som er DEFF’s repræsentant i KE og formand for KE’s open access-gruppe, gav et overblik over de områder, som KE arbejder med. En vigtig aktivitet har været professor John Houghtons rapport

Costs and benefits of alternative publishing models: Denmark. Bertil Dorch, som er centerleder ved KUBIS videncenter, gennemgik nogle af konklusionerne i Houghtons rapport. Derudover blev der orienteret om det nyetablerede open access-udvalg.

Blogging

Søren Madsen fra CBS Bibliotek fortalte netværket om CBS-bloggen Innovation og Ny viden. Oplægget fungerede som inspiration til netværkets tanker om open-access.dk og OA bloggen. Men nu er det jo ikke helt ligetil at formidle på en spændende og fængende måde på nettet. Bo Skjoldborg fra Powerwriting.dk gav netværket et lynkursus i, hvordan man skriver bedre til nettet og til blog. Tiden må vise om alle tips og tricks blev opfanget af tilhørerne.

Netværkets første møde var en succes, og de livlige diskussioner og erfaringsudvekslingen tyder på, at netværket opfylder et behov blandt medarbejderne. Det bliver interessant at se, hvordan det danske open access-netværk griber udfordringerne an og får skabt endnu mere fokus på open access blandt forskere, på universiteterne, på bibliotekerne og i Danmark generelt.

 

Denne side er kapitel 6 af 11 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:4".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/4/index.htm
© 2009