Programgruppen: Mødet med brugeren

Foto af Tina Pipa Foto af Karen Harbo

Formand: Tina Pipa i 2009

Konstitueret formand: Karen Harbo

Programgruppen Mødet med Brugeren har fokus på

  • Brugernes adgang til og brug af information
  • Bibliotekernes kommunikation med brugerne, herunder undervisning, formidling, markedsføring af information, services og produkter

Programgruppen iværksætter aktiviteter og projekter, som øger brugernes oplevelse af relevans og umiddelbarhed i mødet med det digitale og det fysiske bibliotek for derigennem at skabe en øget udnyttelse af bibliotekers services, produkter og aktiviteter, herunder læring og forskning.

Det er programgruppens opfattelse, at biblioteker skal rumme et beredskab af metoder til afdækning af brugernes adfærd og behov, samt strategisk vende blikket mod brugerne i udviklingen af biblioteket. Her mener programgruppen, at der er et uudforsket potentiale i øget forståelse og inddragelse af web 2.0. fænomenet for at styrke mødet mellem bibliotek og bruger.

Programgruppen fokuserer derfor i handlingsplanen for 2009-2010 på fire indsatsområder:

  1. Potentialet i udnyttelsen og benyttelsen af web 2.0 for DEFF
  2. Viden om og metoder til afdækning af brugeradfærd og behov
  3. Udvikling af anvendelige web 2.0 produkter, som skal implementeres og evalueres
  4. Styrket videndeling. Herunder, at arbejde for en udvidet medarbejderdreven udviklingskultur i DEFF-bibliotekerne

Aktiviteter

Programgruppen har i 2009 arbejdet med planlægning af to store projektaktiviteter, som er målrettet bred deltagelse fra alle typer af DEFF-biblioteker.

Under indsatsområde 2 og 4 falder projektet Brugerkaravanen, som foregår i Århus, København, Odense og Aalborg. Projektet afsluttes med en National Brugertemadag i Århus. Begge dele afvikles i foråret 2010. Denne aktivitet har fokus på viden om og metoder til afdækning af brugeradfærd og behov samt styrket videndeling og udvidet medarbejderdreven udviklingskultur.

Under indsatsområde 1 og 3 falder en ekspertworkshop til problemfokusering, afviklet i efteråret 2009. Her havde programgruppen inviteret eksperter fra hele landet til workshop om brugen af web 2.0 og sociale teknologier i de danske fag- og forskningsbiblioteker. Programgruppen havde inden dette arrangement gennemlæst DEFF-bibliotekernes udviklingsstrategier for at undersøge, hvilken rolle brugerne spiller i disse. En rolle, som på workshoppen skulle blive konfronteret med specialisternes opfattelse af studerende og forskere i danske uddannelsesinstitutioner – og deres ønske om web 2.0 baseret biblioteksservice.

Workshoppen blev faciliteret af en proceskonsulent og mundede ud i en række rammeforslag, som programgruppen efterfølgende har arbejdet med at omforme til konkrete projekter. Der vil i 2010 blive søgt tilsagn til disse projekter fra DEFF-styregruppen, og der vil blive søgt projektpartnere til disse projekter blandt DEFF-bibliotekerne. Projekterne vil have fokus på potentialet i udnyttelsen og benyttelsen af web 2.0 for DEFF samt udvikling af anvendelige web 2.0 produkter, som skal implementeres og evalueres.

For både Ekspertworkshop og projektet Brugerkaravanens vedkommende har det gjort sig gældende, at programgruppen har søgt inspiration "ude af boksen" – hos parter, som befinder sig udenfor traditionel bibliotekskontekst – til planlægning og afvikling. Dette gjort for at leve op til programgruppens mål om at fremme brugerlogik frem for bibliotekslogik.

Perspektiver

Programgruppen vil, i et samarbejde med kolleger i DEFF-bibliotekerne, i 2010 videreføre arbejdet med udmøntning af ovenstående projektaktivitet samt holde fokus på formidling og implementering af projekternes resultater, det være sig i form af erfaringer, viden og produkter. Det er programgruppens ønske, at de iværksatte projektaktiviteter skal sætte varige spor i DEFF-bibliotekerne. Bæredygtighed ligger programgruppen på sinde, og gruppen vil arbejde og tale for, at dette emne fortsat diskuteres i og imellem programgrupperne samt i det brede DEFF-regi.

Læs mere på programgruppens wiki http://mmb.deff.wikispaces.net/

 

Denne side er kapitel 10 af 18 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010