Programgruppen: Informationsforsyning

Foto af Mogens Sandfær

Formand: Mogens Sandfær

Programgruppen for Informationsforsyning beskæftiger sig med det digitale biblioteks indhold – og dermed grundlaget for de moderne digitale forskningsbibliotekers mission:

  • at tilvejebringe og formidle den information, som forskere, undervisere, studerende mv. behøver for at kunne udføre deres opgave (dvs. at stille den globale information til rådighed lokalt)
  • at forvalte og formidle den information, som forskere, undervisere, studerende mv. producerer ifm. deres opgaver (dvs. at opsamle, registrere, organisere, bevare, publicere og formidle den lokale information globalt)

Programgruppen har således en bred samarbejdsflade med såvel DEFF, Mødet med Brugeren og Arkitektur og Middleware som Nye Institutioner. Programgruppen indgår ligeledes i et udstrakt internationalt samarbejde, primært gennem Knowledge Exchange, der har stort set de samme indsatsområder som programområdet. Tilsvarende har Nordforsk og Nordbib været en samarbejdsflade, såvel hvad angår elektronisk publicering som de videre eScience perspektiver.

Handlingsplan og budget

Områdets handlingsplan fra maj 2009 rummer fire indsatsområder, hver med en række aktiviteter og målsætninger:

    A. Global informationsforsyning af forskere, undervisere, studerende mv.
   
B. Forskningspublicering og Open Access
   
C. Forskningsdata og Open Access
   
D. Undervisningsmaterialer og Open Access.

Da periodens projektbudget imidlertid viste sig at blive væsentlig mindre end tidligere og end forventet, blev indsatserne droslet ned til et enkelt projekt på hvert af de tre første indsatsområder koblet med en række studier og en meget aktiv deltagelse i nationale og internationale aktiviteter og fora.

Aktiviteter

Det første projekt blev sat i gang på området global informationsforsyning. Det drejer sig om at udvikle statistiske værktøjer til støtte for bibliotekernes licensindkøb. Projektet, der har en meget bred deltagelse, forventes ved årets slutning at stille et nyt web-baseret værktøj til rådighed, der bla. inddrager forskernes publicerings- og citeringsadfærd i vurderingen af licensernes værdi for universiteterne mv. Herved bidrages til, at bibliotekernes begrænsede ressourcer anvendes optimalt.

Det næste projekt er sat i gang på området forskningsdata – et område, der er særdeles aktivt i det øvrige Europa. Det drejer sig om et pilot- og formidlingsprojekt om bibliotekernes rolle ifm. forskningsdata, altså primærdata, de eksperimentelle og statiske data, der ligger til grund for forskningsresultaterne og publikationerne. Her gennemføres der to problemafklarende pilotprojekter ved hvert sit universitet, mens et tredje universitet koncentrerer sig om evaluering og formidling af projektets aktiviteter og erfaringer til de øvrige interessenter i DEFF landskabet.

I tilknytning til dette har programgruppen engageret sig i Nordforsks planlægning på eScience-området i forventning om, at der ville kunne skabes en nyttig synergi mellem DEFFs tiltag på forskningsdataområdet og nogle større potentielle tiltag i Nordisk regi.

Open Access har været et meget stort tværgående indsatsområde uden egentlige projekter. Året før lancerede programgruppen Dansk Open Access Netværk, der samler eksperter og interesserede fra biblioteker ved alle universiteter såvel som "nye" institutioner. Dette netværk er for alvor blevet bredt ud og etableret i det forgangne år.

Programgruppen har deltaget aktivt i arbejdet med at følge op på EU Ministerrådets konklusioner om videnskabelig information i den digitale tidsalder i form af deltagelse i det nedsatte nationale Open Access Udvalg. Primo 2010 er der udarbejdet en rapport med anbefalinger til implementering af Open Access i Danmark. Herefter skal anbefalingerne i høring, og det bliver besluttet om udvalget skal fortsætte de kommende år med overvågning og stimulering af implementeringen som opdrag.

Perspektiver

Programgruppen har været stærkt engageret i de konsulentundersøgelser og scenarie-events til afklaring af DEFFs fremtid. Det er oplagt for denne programgruppe, at emner som

  • Global informationsforsyning af forskere, undervisere, studerende mv.
  • Forskningspublicering og Open Access
  • Forskningsdata og Open Access
  • Undervisningsmaterialer og Open Access

fortsat vil udgøre en central del af DEFFs arbejdsfelt.

Læs mere på programgruppens wiki: http://informationsforsyning.deff.wikispaces.net/

 

Denne side er kapitel 9 af 18 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010