Internationalt samarbejde
DEFFs internationale engagement omfatter fire overordnede elementer:
Formidling: DEFF omsætter ny viden fra udlandet i initiativer blandt forskningsbibliotekerne og formidler danske erfaringer til udlandet.
Profilering: DEFF profilerer samarbejdet blandt danske forskningsbiblioteker i udlandet.
Benchmarking: DEFF sammenligner danske resultater med udenlandske for at sikre løbende forbedringer.
Koordinering: DEFF koordinerer initiativer med udlandet for at undgå dobbeltudvikling
Knowledge Exchange
Knowledge Exchange (KE) er resultatet af et formelt internationalt partnerskab mellem tyske DFG (Deutsche Forschungsgemeinschaft), britiske JISC (Joint Information Systems Committee), hollandske SURFfoundation og danske DEFF. KE har et sekretariat, der er placeret i Styrelsen for Bibliotek og Medier. Den overordnede KEvision er at gøre et lag af akademisk og videnskabeligt indhold frit tilgængeligt på internettet. Gennem KE koordinerer og udvikler de fire partnere deres nationale indsatser.
Visionen understøttes gennem en række indsatsområder:
- European Commission
- Strategy
- Interoperability of Digital Repositories
- Libraries in the Digital Age
- Licensing
- Open Access
- Primary Research Data
- Virtual Research Environments
TEMA: Adgang til digital information
Prisen for adgang til videnskabelig information er ofte meget høj, og der er kun adgang for abonnenter, som har mulighed for at betale. Mange institutioner betaler en konstant stigende pris for at kunne give adgang til offentligt finansieret forskning. Samtidig kan potentielle brugergrupper, der ikke kan betale prisen, ikke få adgang til relevante ressourcer. Det kan forekomme paradoksalt, at den digitale distribution resulterer i høje priser og begrænset adgang. Open Access opstod som en reaktion på denne situation.
Det første større samlede Open Access initiativ, Budapest Open Access Initiative fra 2001, reagerede mod den begrænsede adgang og fremhævede, at internettet som teknologi netop kunne bruges til at fremme adgangen til videnskabelig information. Man understregede her, at forskning er et offentligt gode, som bør stilles frit til rådighed.
Et andet initiativ til at forbedre adgangen er bestræbelserne på at tilbyde studerende og forskere integreret søgning. Med inspiration fra Google og Amazon ønsker bibliotekerne at tilbyde studerende og forskere intuitive søgemaskiner, som søger i alle relevante datakilder på én gang. På den både kan brugerne på én gang søge i tidsskrifter fra mere end 100 forskellige leverandører, databaser, bibliotekernes bogsamlinger, institutionelle arkiver og digitaliseret materiale.
”Information resources need to be more clearly embedded in the workflow of researchers and students or be at their point of need. You can’t tell them to build their workflow around the library. ”
Lorcan Dempsey, Vice President and Chief Strategist of the Online Computer Library Center (OCLC), fra interview i forbindelse med projektet Fremtidens biblioteksbetjening af forskere
| Forrige | | Til sidens top |
Denne side er kapitel 6 af 6 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek".
Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/profil/index.htm
© 2009