Knowledge Exchange

Knowledge Exchange

Knowledge Exchange (KE) er det internationale videndelingssamarbejde, som DEFF siden 2005 har været aktiv i. KE-initiativets partnere er ud over DEFF: Joint Information Systems Committee (JISC) i Storbritannien, Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) i Tyskland og universitetsorganisationen SURFfoundation i Holland. De fire organisationer er meget forskellige, både hvad angår organisatorisk struktur, opdrag og mission. Men fælles for dem alle er deres rolle og visioner, når det gælder etablering og udvikling af en sammenhængende informations- og kommunikationsteknologi (IKT) og informationsinfrastruktur for forskere og studerende. DEFF har siden starten huset det fælles kontor med KE-sekretariatet.

Strategy Forum

DEFF var vært ved det fjerde Strategy Forum, som blev afholdt 29.-30. april 2009 i Fredensborg. På mødet deltog ledelsesrepræsentanter fra de fire partnerorganisationer og eksterne gæster fra de fire lande. På mødet var der indlæg om initiativer på EU-niveau, blandt andet ved Norbert Lossau, Göttingen Universitetsbibliotek, der orienterede om OpenAIRE og opfordrede KE til at bidrage aktivt til projektet. Arbejdet i det forløbne år blev diskuteret og evalueret, og de strategiske linjer blev lagt for det kommende år med fokus på arbejdet med Open Access samt primære forskningsdata. Der var positive tilbagemeldinger fra samtlige partnere omkring det forløbne års indsats, og alle udtrykte samtidig forventning om et fortsat samarbejde udover den nuværende treårige KE-periode. Der var ligeledes enighed om at fortsætte med samme vision som i den tidligere periode og fortsat at styrke dialogen med EU.

Open Access

De fire partnerlande iværksatte i slutningen af 2008 cost-benefit analyser af alternative publiceringsmodeller udført af John Houghton, Victoria University i Australien. Rapporterne fra Storbritannien, Holland og Danmark blev offentliggjort i løbet af første halvår af 2009, mens den tyske rapport forventes klar i første halvår af 2010. De tre rapporter viste alle, at der er betydelige fordele ved en overgang til Open Access. I den forbindelse afholdt KE en velbesøgt workshop i Bruxelles med deltagere fra EU-kommissionen og andre interessenter, hvor resultaterne blev præsenteret og diskuteret. Som opfølgning på resultaterne i rapporterne organiserede KE en workshop på Berlin7 konferencen i Paris den 3. december 2009 med titlen "Practical challenges in moving to Open Access".

I forbindelse med Open Access ugen (uge 43) udsendte KE en brochure om de rapporter, der har analyseret de økonomiske forhold i forbindelse med alternative publiceringsmodeller. Brochuren omhandler John Houghtons cost-benefit analyser i Holland, England og Danmark, RIN-rapporten i Storbritannien og andre analyser, der er blevet udarbejdet gennem de senere år. Brochuren blev sendt til interessenter i de fire partnerlande.

I Open Access arbejdsgruppen arbejdes endvidere med forretningsmodeller for Open Access, og KE har iværksat en konsulentrapport om muligheder for anvendelse af de såkaldte "submission charges".

Primary Research Data

Arbejdsgruppen afholdt en workshop i Berlin den 23.-24. september 2009 med titlen "Main drivers on Successful Re-Use of Research Data" med deltagelse fra mere end 70 forskere fordelt på mange fagområder fra de fire partnerlande. Workshoppen fokuserede på fordele, udfordringer og problemer ved genbrug af forskningsdata set fra en forskers synspunkt. Der var oplæg fra forskere bredt fordelt over discipliner, to hovedoplæg og udvalgte præsentationer fra institutioner, der beskæftiger sig med infrastruktur, udgivere og nationale samt internationale forskningsfonde. Det blev klart på workshoppen, at visse udfordringer og problemer er sammenlignelige på tværs af fagområder og organisationer, ikke bare rent teknisk, men også hvad angår paratheden til at dele data.

Persistent Idenfiers

KE iværksatte i andet halvår af 2009 tre studier, der skal undersøge, hvorvidt et urn:nbn baseret system vil kunne tilbyde en brugbar arkitektur til at oversætte Persistent Identifiers til elektronisk materiale. Disse studier knytter sig til et bredere projekt med DEFF, SURF, Data Archiving and Networked Services (DANS), nationalbibliotekerne i Tyskland, Finland og Sverige og CNR og FDR fra Italien. Projektet vil analysere de nuværende nationale urn:nbn initiativer, udarbejde retningslinjer for en international harmoniseret persistent identifier struktur og anvise en roadmap for at opnå de mulige fordele. Studier og projekter forventes afsluttet i 2010.

Arbejdsgrupper

I 2009 har der været nedsat følgende arbejdsgrupper:

  • Open Access
  • Primary Research Data
  • Interoperability of Digital Repositories
  • Virtual Research Environments
  • Licensing
  • Libraries in the Digital Age

Knowledge Exchange Office (KEO)

Pr. 1. februar 2009 er KEO blevet udvidet med en halvtidsansat koordinator. Koordinatoren er fysisk placeret hos SURFfoundation i Utrecht, Holland.

 

Denne side er kapitel 13 af 18 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010