Programgruppen: Arkitektur og Middleware

Foto af Arne Sørensen

Formand: Arne Sørensen

Programgruppen ser som sin hovedopgave at etablere samarbejde om infrastrukturen og konsolidere løsninger for forskningsbibliotekerne. Områdets handlingsplan, som blev vedtaget i begyndelsen af 2009, har derfor kun et overordnet mål:

Etablering af egentlige fælles komponenter og fælles driftsløsninger for bibliotekerne.

Handlingsplanen, oversigt over gruppens medlemmer, referater fra møder afholdt i programgruppen, projektansøgninger mv. kan ses på programgruppens wiki: http://arkitektur.deff.wikispaces.net.

Aktiviteter

Der har været 6 aktive projekter i 2009. De 3, som har bevillinger for 2009, er:

Danbib som ægte fælles katalog - implementering

Grundidéen i projektet er at understøtte en dynamisk proces, hvor posterne i fælles katalogen til enhver tid er opdateret til et ideelt kvalitetsniveau, og hvor de enkelte biblioteker kan koble deres lokale udgaver af posten på fællesposten, således at fælles opdatering automatisk udbredes overalt. Den fulde implementering ser dog ikke ud til at kunne lykkes, men på en række delområder er der nået gode resultater. F.eks. kan DBC nu tilbyde postforbedringer til lokalbibliotekerne via Danbibs klyngebegreb. Desuden har projektet analyseret mulighederne for indførelse af fælles værktøjer til materialevalg og katalogisering. Med fælles værktøjer bliver det muligt for forskningsbibliotekerne at samarbejde om indkøb og katalogisering.

Danske Biblioteker i Worldcat - implementering

Projektet har haft to formål, der begge er lykkedes: For det første at forbedre grundlaget for genbrugskatalogisering gennem adgang til Worldcat, der er verdens største katalog over fysisk biblioteksmateriale, og for det andet at udstille danske bibliotekers materiale mere systematisk i Worldcat og dermed fremme det internationale udlån fra danske biblioteker. Projektet er i familie med Danbib som ægte fælles katalog, men i modsætning til dette ændrer Worldcat-projektet i sig selv ikke ved de gængse arbejdsgange på bibliotekerne. Opbakningen omkring projektet har derfor været helt entydig, og resultatet er nu fuld drift via services fra DBC.

Fælles Electronic Ressource Management System (ERMS)

Projektet er et konsolideringsprojekt, som både kan betyde effektivisering og serviceforbedringer.

Projektgruppen, der er bredt sammensat med repræsentanter fra samtlige større forskningsbiblioteker, har over flere workshops analyseret DEFF-bibliotekernes eksisterende e-ressource administration, set udvalgte ERM systemer og indhentet udenlandske erfaringer. Motivationen for indførelse af ERMS er, at e-ressource indkøbet budgetmæssigt fylder meget hos bibliotekerne, men værktøjerne til administration er ikke fulgt med. Der er behov for større videndeling blandt medarbejderne, ensartede processer, kontinuitet i arbejdet og endeligt effektiv udnyttelse af midlerne brugt på e-ressourcer. Projektgruppen har afleveret sin rapport i begyndelsen af 2010 og anbefaler, at der iværksættes en proces til indkøb af et konsortie ERMS.

Fremtiden

Programgruppens handlingsplan indeholder en række aktiviteter, som endnu ikke er formuleret som egentlige projekter. Blandt disse er fælles link resolver og fælles proxy, som begge er vurderet på skitseplan i løbet af 2009, men er sat i bero, da gevinsten ved en fælles løsning vurderes som marginal. Tilbage står 3 projekter, som planlægges etableret i 2010:

Brugerspor og datamining

Ideen er at opsamle anonymiserede data om brugeradfærd i og ikke mindst på tværs af systemer og på tværs af danske biblioteker. Blandt anvendelser kan nævnes studier af brugeradfærd, anbefalingssystemer, rankering af resultater, optimering af e-licensporteføljen og statistik.

Databrønd – danske kilder

Projektet skal forberede etableringen af en databrønd af egentlig dansk materiale. Idéen er bearbejdet over flere møder i programgruppen, og på det seneste sammenkoblet med arbejdet med persistent identifiers (stabile navne eller henvisninger til netdokumenter) i Knowledge Exchange samarbejdet. I 2010 forventes etableret et projekt, der eksplicit omfatter indholdet i Det Kongelige Biblioteks og Statsbibliotekets digitale kulturarvsarkiver samt forskningspubliceringen i universiteternes PURE-systemer.

Fælles dokumentleveringssystem

Der er tale om udvidelse og udbredelse af eksisterende services af dokumentleverancer, hvor udgangspunktet oftest er en papirudgave, men leveranceformen er elektronisk. Som eksempel kan nævnes Statsbibliotekets e-kopi service, der i 2010 aftalemæssigt forventes udvidet til at omfatte alle danske tidsskrifter.

 

Denne side er kapitel 7 af 18 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010